Met bijna dertig concerten in vier dagen heeft het festival Mithra Jazz à Liége zich wederom een vaste plaats veroverd in de bundel Westeuropese muziekfestivals. Dat is al zo sinds 1991. Fotograaf Jeanschoubs ging er drie dagen rondstruinen voor een sfeervolle foto-impressie.

Randy Brecker

 

Dave Liebman

Het Liebman/Brecker/Copland Quintet was de topzware trekker van het Luikse festival. De vijf torsen een last op hun schouders, omdat zij muurvast geworteld zijn in de traditie van de jazz. Hun kracht is dat zij die geschiedenis koppelen aan hedendaagse denkbeelden, hún denkbeelden. Hun album Quint5t uit 2020 is het amalgaam dat hun roem sindsdien alleen maar heeft bestendigd.

Avishai Cohen

Voor Fred Hersch en Avishai Cohen geldt in iets mindere mate hetzelfde. Ook de pianist en trompettist zijn vaandeldrager van verleden, heden en misschien wel toekomst. In luik trad Fred Hersch al op in 2017 en 2019, met Cohen aan zijn zijde gingen ze onbestemde avonturen tegemoet.

Bram De Looze

MixMonk is inmiddels zeer bekend in zowel België als Nederland. Het trio trad in februari nog op met een indrukwekkend concert in het Tilburgse Paradox. Niet alleen de nalatenschap van Thelonious Monk wordt geëerd, evengoed alle varianten van jazz die heden ten dage opduiken. In Luik deed MixMonk het allemaal nog eens dunnetjes over.

Stéphane Belmondo

De festivalorganisatie noemt het Stéphane Belmondo Quintet een hoogvlieger. Het trad hier aan met zijn project Brotherhood, dat akoestisch ten gehore wordt gebracht. Volgend jaar viert de formatie rond de broers Stéphane en Lionel Belmondo het dertigjarig bestaan, een mijlpaal in de geschiedenis van de jazz. Inspiratiebronnen zijn onder meer Wayne Shorter en Bill Evans.

Sofiane Pamart

Sofiane Pamart is een Franse pianist die de rap tot hogeschool op zijn instrument heeft verheven. Vreemd, heel vreemd, want van huis uit is hij klassiek pianist. Na vele samenwerkingen met hedendaagse muzikanten als Maes, SCH, Bon Entendeur en Vald begon hij aan een solocarrière.

Tracey Kent

Tracey Kent is een zangeres op wie de organisatie van Mithra Jazz à Liège maar wat trots is. Misschien wel vanwege haar repertoire, een mengeling van standards uit het Great American Songbook, Franse en Braziliaanse songs en eigen werk. Ze verkocht al meer dan twee miljoen platen. De tenorsaxofonist uit haar band, Jim Tomlinson is haar echtgenoot.

Lionel Belmondo

Pianist Tigran Hamasyan is een lichtend voorbeeld voor de jongste generatie jazzmusici. Zijn concept is daar de directe oorzaak van: invloeden uit de Amerikaanse jazztraditie, progressieve rockmuziek en Armeense volksmuziek. Die gemengd door zijn eigen composities, betekende toen hij aan het front opdook, opnieuw een jonge loot aan de topzware boom van de jazztraditie.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

 

MITHRA JAZZ À LIÈGE
Diverse plaatsen binnenstad Luik, 12 t/m 15 mei ‘22

Stéphane Belmondo Quintet
Stéphane Belmondo – trompet en bugel
Lionel Belmondo – tenorsaxofoon
Eric Legnini – piano
Sylvain Romano – contrabas
Tony Rabeson – drums

Liebman/Brecker/Copland Quintet
Dave Liebman – sopraansaxofoon
Randy Brecker – trompet
Marc Copland – piano
Drew Gress – contrabas
Joey Baron – drums

MixMonk
Robin Verheyen
– tenorsaxofoon
Bram De Looze – piano
Joey Baron – drums

Fred Hersch / Avishai Cohen
Fred Hersch – piano
Avishai Cohen – trompet

Sofiane Pamart
Sofiane Pamart – piano

Stacey Kent Quintet
Stacey Kent – zang
Jim Tomlinson – tenorsaxofoon en fluit
Graham Harvey – piano
Jeremy Brown – contrabas
Josh Morrison – drums

Tigram Hamasyan Trio
Tigran Hamasyan – piano
Matt Brewer ­ contrabas
Justin Brown – drums

 

www.jazzaliege.be

Previous

Duo’s brengen spanning en verrassing in muziek

Next

De handtekening van Bruce Barth: toucher en frasering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook