JazzNu is begaan met het lot van de jazz en zijn uitvoerders. Daarom stelt medewerker Tom Beetz met regelmaat deze vraag:

 

Hoe geeft Mike del Ferro in het corona-tijdperk invulling aan zijn kunstenaarschap?

 

Mike del Ferro: "Ik stream elke dag. Ik heb nog geen dag overgeslagen." Foto Tom Beetz
Mike del Ferro: “Ik stream elke dag. Ik heb nog geen dag overgeslagen.” Foto Tom Beetz

“Ik liep al een paar jaar rond met het idee om meer te gaan live streamen. Voor de crisis streamde ik af en toe een concert op Facebook vanaf mijn telefoon, en ik merkte hoeveel mensen daar positief op reageerden. Maar het echte streamen zoals ik het voor ogen had kwam er natuurlijk niet van door het vele reizen en spelen.

Toen de lockdown begon dacht ik: nu heb ik geen excuus meer, en ben ik via YouTube Tutorials gaan uitvogelen hoe je dit technisch moet opzetten. Bijvoorbeeld streamen op meerdere platforms tegelijk. Hoe maak je een acceptabele sound, wat heb je technisch en qua software nodig…? Daar ben ik een week mee bezig geweest en ben toen maar online gewoon in het diepe gesprongen.

Ik speel niet alleen, maar vertel ook over mijn reizen, laat muziek horen van mijn favoriete artiesten, doe elke maandag een pianoclass, studeer verzoeken in, heb al een live interview gedaan met een gast, van alles van dat soort dingen. En ik stream elke dag. Ik heb nog geen dag overgeslagen en dit is een goede stok achter de deur.

Ik ben aangenaam verrast hoe goed hierop wordt gereageerd, er kijken gemiddeld tussen de 300 en 400 mensen per dag (alle platforms in totaal, de streams blijven online staan en veel mensen kijken achteraf) en gezien het enorme aanbod van live concerten op internet verbaast me dat eigenlijk enorm. Maar wat nog veel belangrijker is: ik kan – ‘for the time being’ – blijven doen wat ik het liefst doe: mijn liefde voor muziek delen met de wereld en ik blijf in contact met mijn publiek. En doordat veel mensen het delen heb ik er opeens allemaal ‘fans’ bij gekregen.

Mike del Ferro: "Financieel levert streamen niets op, maar het voelt niet goed om er nu opeens donaties voor te gaan vragen." Foto Tom Beetz
Mike del Ferro: “Financieel levert streamen niets op, maar het voelt niet goed om er nu opeens donaties voor te gaan vragen.” Foto Tom Beetz

Financieel levert het niets op, maar het voelt niet goed om er nu opeens donaties voor te gaan vragen, nog afgezien van het feit dat ik denk dat het niet veel oplevert. Maar ik heb dankzij de livestream al diverse uitnodigingen gekregen voor optredens als dit voorbij is en dan verdien ik het op die manier wel terug.

Natuurlijk gaat er niets boven optreden voor een ‘echt’ publiek, met je favoriete musici/vrienden, het reizen, de gezelligheid ervoor, tijdens en erna… Maar ik vertrouw erop dat dit tijdelijk is en tot die tijd heb ik een mooi muzikaal alternatief voor mezelf gevonden. Ik heb veel geleerd en ik zal zeker blijven streamen. Een paar keer per maand is het streven.”

 

Previous

Djoze

Next

Doedelzak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook