De Singer in Rijkevorsel had deze avond een bijzondere musicus te gast: tenorsaxofonist en basklarinettist David Murray. Fotograaf Jeanschoubs toog naar het concert.

Luke Stewart

Omdat David Murray niet een van de minsten is, koos JazzNu ervoor deze aflevering van Jazz in Beeld wat uitgebreider samen te stellen.

David Murray

David Murray gaf met zijn trio een eenmalig concert in België. In de Singel in Rijkevorsel, waar hij in 2019 aantrad met contrabassist Ingebrigt Häker Flaten en drummer Paal Nilssen-Love. Nu, in 2023, kwam hij weer met een contrabassist en drummer en wel met Luke Stewart en Russell Carter. In zijn hele lange muzikale carrière legde David Murray een duidelijke voorkeur aan de dag voor triobezettingen. Hij had ze in allerlei soorten. Luke Stewart werd bekend bij onder andere het James Brandon Lewis Trio en Heroes Are Gang Leaders en Russell Carter in het trio dat hij vormde met zijn broers Rahsaan en Roland.

David Murray

Voor wie David Murray nog niet kent; de Amerikaan is na Sonny Rollins de laatste levende legende op tenorsaxofoon. Hij zet de grote tenoristenlijn uit de Afro-Amerikaanse jazzgeschiedenis voort met Coleman Hawkins, Lester Young, John Coltrane en Sonny Rollins.

Russell Carter

David Murray – inmiddels 68 jaar – die ook een autoriteit is op basklarinet, incorporeert de gehele jazzhistorie in zijn spel. Hij beheerst alle klassieke New-Orleansstijlen, raast door bebop en hardbop, is als hij het op zijn heupen krijgt een waardige representant van de free jazz en is bovendien een lyricus pur sang.

David Murray

David Murray trad voor het eerst voor het voetlicht in de tweede helft van de jaren zeventig, toen de loft-jazz in opkomst kwam. Albert Ayler werd aanvankelijk zijn grote voorbeeld, maar van diens invloed kwam hij snel los na het eerbetoon dat hij hem bracht met het album Flowers for Albert. Nadien klonken in zijn spel behalve Ayler ook Archie Shepp, Ben Webster en Paul Gonsalves door. In tegenstelling tot vrijwel ieder van zijn leeftijdsgenoten liet hij zich nauwelijks inspireren door John Coltrane.

David Murray

In de triobezettingen die hij koestert – met contrabas en drums – toont hij zich de legendarische meester en kan hij met zijn ongebreidelde energie de oneindige reeks invloeden die in hem raast, ruimschoots kwijt.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

DAVID MURRAY TRIO

De Singer Rijkevorsel, 1 mei ‘23

David Murray – tenorsaxofoon
Luke Stewart – contrabas
Russell Carter – slagwerk

Previous

Vrouwen in de jazz in tekst en muziek uitgedrukt

Next

De onbegrensde muziek van het nieuwe Minimal Damage Recordings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook