Een tocht door de geschiedenis van de jazz. Daarvoor tekenden radiomaker Pat Donnez en vocaliste Tutu Puoane met haar drie musici. Fotograaf Jeanschoubs ging op verkenning.

Tim Finoulst

Het was een bijzondere avond in CC De Muze in Heusden-Zolder. Want de geschiedenis van de jazz kwam voorbij. En dan ook nog in een heel bijzondere vorm, want het waren de vrouwelijke helden eruit, die de boventoon voerden.

Ewout Pierreux

Zangeres Tutu Puoane gaf ze gestalte. De in Antwerpen wonende vocaliste riep die vrouwelijke jazzmusici tot leven. Het programma van die avond had niet voor niets als titel Anything Goes, van Billie Holiday tot Nina Simone.

Billie Holiday en Nina Simone hebben behalve dat ze beiden zangeres zijn, nog iets gemeen: het nummer Strange Fruit. Holiday nam deze hartverscheurende compositie al op in 1939, Simone schonk haar versie van het nummer aan de wereld in 1965.

Tutu Puoane

De geschiedenis van radiomaker/auteur Pat Donnez ging echter veel verder terug, tot New Orleans wel te verstaan. Hij vertelde over de vrouwen die de jazz legendarisch hebben gemaakt; Tutu Puoane liet horen waaróm.

Carlo Nardozza

Zij liet zich daarbij begeleiden door trompettist CarloNardozza, gitarist Tim Finoulst en pianist Ewout Pierreux. Niet de minsten uit de Belgische jazzstal. Derhalve voor de aanwezigen een avond waarvan er geen dertien in een dozijn gaan.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

ANYTHING GOES / VAN BILLIE HOLIDAY TOT NINA SIMONE

CC De Muze Heusden-Zolder, 28 april ’23

Tuto Puoane – zang
Carlo Nardozza ­– trompet
Ewout Pierreux ­– piano
Tim Finoulst – gitaar en lapsteel
Pat Donnez – teksten

Previous

Deborah Slijkhuis (rondetijd 4.36,45)

Next

David Murray Trio met eenmalig concert in België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook