Een imposant gezelschap bezocht het Cultureel Centrum Alter Schlachthof (what’s in a name?) in het Belgische Eupen. De Amerikaanse toppers Joe Lovano en Dave Douglas kwamen de Duitse WDR Big Band verrijken. Fotograaf Jeanschoubs ging bezien hoe dit uitpakte.

Joe Lovano

Dave Douglas en Joe Lovano behoeven geen verdere introductie. Hun cv’s doen je duizelen en hun trektochten door de hele wereld van de muziek benemen je bijna de adem. Voeg daarbij hun ongekende vakmanschap en een provincieplaats als Eupen waar zij optraden met de WDR Big Band heeft met hun komst al zo’n beetje muziekgeschiedenis geschreven.

Dave Douglas

Zo’n WDR Big Band, zeker niet de minste in het rijk van de grote jazzorkesten, had alleen al met de aanwezigheid van Douglas/Lovano als solisten volop kunnen pronken. Maar dat vertikte het orkest onder leiding van dirigent/componist Mike Holober ten enen male.

Mike Holober

Want tenorsaxofonist Lovano en trompettist Douglas. zo weet het Duitse orkest, hebben heel wat meer in hun mars. Ze zijn naast begenadigde uitvoerende musici ook gerespecteerde componisten. En daarvan is uiteraard ook dirigent Holober, die zich op hetzelfde niveau beweegt als zijn twee gasten, op de hoogte. Daarom stonden ook diverse composities van de twee Amerikanen op de lessenaars. 

Dave Douglas

Mike Holober is niet zomaar een dirigent. Hij is ook componist, arrangeur, pianist en docent. Na zijn klassieke piano- en dirigentenopleiding begon hij in 1986 in New York zijn carrière als jazzpianist. Hij heeft zes platen als bandleider uitgebracht en speelt op meer dan zeventig albums mee als begeleidende pianist. 

Joe Lovano

In 2009 en van 2014-’16 was hij gastdirigent bij de WDR Big Band, nadat hij wereldwijd al ontelbare jazzorkesten had geleid. En nu dus de vaste dirigent. Mike Holober is sinds 1995 hoogleraar aan het The City College of Music in Nw York en tevens doceert hij compositie- en arrangementenleer aan de Manhattan School of Music. 

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

DAVE DOUGLAS EN JOE LOVANA EN WDR BIG BAND

CC Alter Schlachthof Eupen (B), 15 september ’23

Dave Douglas – trompet
Joe Lovano – tenorsaxofoon
WDR Big Band
Mike Holober – dirigent/arrangeur

www.davedouglas.com

www.joelovano.com

www.mikeholober.com

Previous

Marnix Busstra's Old School Band kleedt zich 'Casual Chic'

Next

Bai Kamara levert stukje top vakwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook