Dinant Jazz. Als een festival voor de 21e keer wordt georganiseerd, mag je gerust spreken van een gevestigde waarde. Fotograaf Jeanschoubs toog naar Wallonië voor een uitgebreide sfeerreportage.

Grégoire Maret was de artist-in-residence op Dinant Jazz 2023.

Dinant Jazz speelde zich dit jaar volledig af in het hart van de Abdij van Leffe. In voorgaande jaren waren wel eens andere locaties toegevoegd.

Darren Beckett is de slagwerker van Quantum Stereo.

Dinant Jazz is een kleinschalig festival, hetgeen zich onder meer uit in het aantal concerten per dag. Op de dagen waarop JazzNu aandacht besteedt aan het festival waren dat er respectievelijk twee en drie.

Jean-Louis Rassinfosse van het Fabrice Alleman Quartet.

Belgische musici nemen een vooraanstaande plaats in, buitenlandse gasten zijn vaak de publiekstrekkers. De grote buitenlandse namen dit jaar waren Richard Bona, Kenny Barron, Jonathan Blake, Greg Hutchinson en Kiyoshi Kitagawa.

Richard Bona was een van de publiekstrekkers op Dinant Jazz 2023.

Pianist Grégoire Maret had een kwartet samengesteld met drummer Greg Hutchinson, basgitarist Richard Bona, en zanger/toetenist Frank McComb. De laatste heeft de stem van Stevie Wonder en dan is voor de meeste toehoorders succes al verzekerd.

Greg Hutchinson was spil in het concert ‘Grégoire Maret presenteert…’

Opvallend was de aanwezigheid van harpist Edmar Castaneda op Dinant Jazz. Hij is afkomstig uit Colombia en bespeelt de traditionele llanera, een harp die hij vervolmaakte met elektronisch versterkte noten uit zijn toetsinstrumenten. Castaneda trad op met Grégoire Maret en toetsenist Christian Sands. Snaren alom derhalve!

Edmar Castaneda bespeelt de Colombiaanse harp, de llanera.

Pianist Kenny Barron behoeft weinig introductie. Behalve misschien als hij samenspeelt met drummer Jonathan Blake en Kiyoshi Kitagawa.

Kiyoshi Kitagawa versterkte de muziek van Kenny Barron.

Jonathan Blake wordt ‘de ultieme modernist’ genoemd. Daarmee wordt bedoeld dat zijn aanwezigheid in allerlei muziekensembles altijd manifest aanwezig is, of hij nu speelt met Pharoah Sanders, Ravi Coltrane, Avishai Cohen of Maria Schneider.

Jonathan Blake maakt deel uit van het Kenny Barron Trio.

Kiyoshi Kitagawa is een Japans-Amerikaanse contrabassist. In 1988 emigreerde hij naar New York en sinds die tijd speelt hij al met Kenny Barron. Evenals met allerlei andere musici uit de New Yorkse moderne-jazzscene.

Nicolas Thys is een vaste waarde in het Belgische jazzmilieu en dus ook op Dinant Jazz.

Dinant Jazz beleefde op 26, 28, 29 en 30 juli zijn 21e editie. Het festival werd geopend met het project Genesis in de kerk van Leffe. Jacques en Stéphane Mercier en Philippe Decock zorgden voor de muzikale invulling.

Maxim Blésin is bandlid van het Dinant Jazz Orchestra, dat op de laatste dag van het festival acte de présence gaf.

Het festival beleefde op 30 juli zijn slotakkoorden met een concert van Chris Potter, Eric Harland en James Francies. In de ochtend was er een Evangeliemis en Grégoire Maret die artist-in-residence was dit jaar, bracht die dag een Ennio Morricone-project.

REDACTIE
Foto’s JEAN SCHOUBS

DINANT JAZZ

Abdij van Leffe, 28 en 29 juli ’23

Quantum Stereo
Stéphane Mercier
– altsaxofoon
Jason Rebello – piano
Nicolas Thys -basgitaar en contrabas
Darren Beckett – slagwerk

Grégoire Maret presenteert
Frank McComb – zang en toetsen
Grégoire Maret – piano
Richard Bona – basgitaar
Greg Hutchinson – slagwerk

Fabrice Alleman Quartet
Fabrice Alleman –
sopraan- en tenorsaxofoon
Nicola Andreoli – piano
Jean-Louis Rassinfosse – contrabas
Mimi Verderame – slagwerk

Harp vs Harp
Grégoire Maret – harp
Edmar Castaneda – harp
Christian Sands – piano

Kenny Barron Trio
Kenny Barron– piano
Kiyoshi Kitagawa – contrabas
Jonathan Blake – drums

www.dinantjazz.com

Previous

De 360-gradenkunst van zangeres Latanya Alberto

Next

‘Ritual’ is een prachtige schreeuw om een andere wereld

Lees ook