Susanne Alt, altsaxofoniste, dj en componiste levert met ‘Royalty for Real’ een album af, dat goed zou passen in de hoogtijdagen van de instrumentale funkjazz. Het geluid van de Fender Rhodes, in combinatie met melodische grooves op de altsaxofoon brengen Bob James met David Sanborn of Andrey Chmut in gedachte.
Alt woont in Amsterdam maar is geboren in Duitsland. Aanvankelijk studeerde ze klassieke saxofoon en ze won in 1996 de Siemens-prijs voor jong talent. Haar eerste cd Nocturne, laat die klassieke invloeden horen. Ze verhuisde naar Nederland om in Hilversum en Amsterdam jazzsaxofoon te studeren. Zij was een van de eerste muzikanten die het Amsterdamse nachtleven opfleurde door live op te treden met dj’s. Nu zijn haar eigen dj-sets een belangrijk deel van haar werk, naast spelen met haar kwartet, sessiewerk en samenwerkingen met dj’s en formaties zoals met Fred Wesley, Hardsoul en Wicked Jazz Sounds.
Royalty for Real is inmiddels haar zesde studioalbum. Het was daarom enigszins verbazingwekkend maar weinig informatie te vinden via de online jazzkanalen. Alt is duidelijk een doorzetter met drie conservatoriumstudies op zak en meerdere cd-producties in eigen beheer op haar naam. Dat wordt wellicht nog eens rechtgezet en dan kunnen we haar vragen hoe ze erin slaagde om met de ritmesectie van Roy Hargrove een album op te nemen. De royalty waarnaar wordt verwezen in de titel, is trompettist Roy Hargrove aan wie de cd is opgedragen
Naar blijkt heeft ook Susanne Alt niet stilgezeten tijdens de lockdownperiode. In februari 2022 dook ze een paar dagen de New Yorkse Eastside Sound Studio in met pianist James Hurt, contrabassist Gerald Cannon en drummer Willie Jones III. De afwerking kwam later onder meer in Sapphire Studio in Amsterdam, in Den Haag en in New Jersey.
Het openingsnummer Roy Allan is van de hand van Hargrove. Jazzliefhebbers kennen Hargrove van zijn hardbop of van ballads op fluegelhorn. Hij was een geliefde sessiemuzikant en heeft veel opgenomen, solo, met zijn kwintet en met zijn Roy Hargrove Big Band. Daarnaast zijn er talloze opnames met anderen onder wie Manhattan Projects, Erykah Badu, Jimmy Griffin en vele anderen. Hij werkte mee aan het eerste album van Buckshot Lefonque en toerde en nam op met D’Angelo.
Susanne Alt kent hem persoonlijk vanwege zijn optredens bij het North Sea Jazz Festival Den Haag. Daar ontmoette ze hem en speelde samen tijdens de legendarische jamsessies in het Bel Air Hotel. Het heeft een blijvende indruk op haar gemaakt. Naast Hargrove’s muzikaliteit, prijst Alt in een radio-interview zijn openheid en positieve uitstraling. Ze heeft van hem geleerd dat het belangrijk is elkaar de ruimte te geven, naar elkaar te luisteren en als het terecht is, elkaar tijdens de jamsessies een compliment te durven geven. Dat kan in het macho muziekwereldje wel eens ver te zoeken zijn. Hargrove overleed op 49jarige leeftijd aan een erfelijke ziekte, maar heeft een rijke erfenis achtergelaten, waaraan nu deze ode kan worden toegevoegd.
Het album duurt ongeveer 45 minuten en is verdeeld over zeven stukken. Behalve het openingsnummer Roy Allan (Hargrove) en The nearness of you (Hoagy Carmichael), schreef Alt alle titels. Blue Notes & Fairy Tales als tweede nummer brengt een tempowisseling maar blijft qua melodie en aanpak in de sfeer van het eerste nummer. Het is een funky groove gespeeld op de altsaxofoon over een bedje van Fender Rhodes, drums met veel bekkenwerk en aanvullende percussie. De contrabas is hier subtiel diep weg gemixt in de pianoklanken. De hoofdrol is weggelegd voor de saxofoon.
Bij Bel Air Bop (knipoog naar North Sea Den Haag) is de Fender vervangen door een vleugel. Georgie Fame zou wel raad weten met de melodie en zou er meteen een tekst bij bedenken. Na de saxsolo volgt een ‘klassieke’ pianosolo door James Hurt. Hurt is een door de wol geverfde jazzpianist die onder andere met Abbey Lincoln werkte. De drumsolo volgt en laat zien dat ook drummer Willie Jones III niet de eerste de beste is. Hij toerde met Horace Silver, Herbie Hancock en… met Roy Hargrove. Contrabassist Gerald Cannon speelde met de groten der aarde zoals Art Blakey en was met Willie Jones III een tijdlang de ritmesectie van Hargrove. Kortom, Alt is hier goed omringd. Toch blijft ze als hoofdrolspeelster volledig overeind staan.
Het nummer Classy Cats zou ook Classy Scats kunnen heten. Het nodigt uit om de lange vloeiende saxofoonlijnen mee te zingen. The nearness of you was een favoriete ballad van Hargrove. Hij speelde ballads vaak op zijn fluegelhorn en het is te horen dat Alt zich heeft laten inspireren door zijn geluid. De saxofoon klinkt hier met volle warme noten als van velours.
Royalty for Real is een aantrekkelijk en gebalanceerd album geworden met een bijna klassiek groove-geluid dat past in een rustigere tijd. Verschillende stukken zouden zo kunnen werken als herkenningstune voor een televisieprogramma.
Een mannelijke Amerikaanse trompettist die model staat als inspiratie voor een vrouwelijke saxofonist, die oorspronkelijk in Duitsland klassieke muziek studeerde. Het blijft wonderbaarlijk dat de vlam overal ter wereld steeds opnieuw kan overspringen, zolang de ene muzikant open staat voor de andere. Royalty for real !
MONICA RIJPMA
SUSANNE ALT
Royalty for Real
Venus Tunes / Alt 033
Susanne Alt – altsaxofoon, fluit
James Hurt – Fender Rhodes, piano
Gerald Cannon – contrabas
Willie Jones III – drums