‘Tout Galore’ is de intrigerende titel van de nieuwe cd van Bonsai Panda. In het Nederlands: ‘allemaal in overvloed’. Wat de vijf makers daarmee bedoelen moet de muzikale inhoud aanduiden en die is even intrigerend als de titel van de plaat.

Bonsai Panda brengt met Tout Galore het zesde album uit in zijn vijfjarig bestaan. Elke plaat verschilt hemelsbreed van zijn voorganger en bij deze nieuweling is het niet anders. Toch zijn er overeenkomsten: telkens weer de durf om tegen de alsmaar meer groeiende middle-of-the-road-stroming van Nederlandse jazz in te roeien, plus de inspanningen om dieper in het begrip improvisatie rond te dwalen.

Met de inzet van het uitgekiende en daardoor voor dit concept uiterst efficiënte instrumentarium van trombone, hoorn, trompet, rieten, gitaar en drums sloopt Bonsai Panda niet alleen de grenzen van kleine bezettingen, maar ook die van fantasie en aangeleerde ethische grenzen van ‘kijk op muziek’. Daarmee wil gezegd zijn dat wat heden ten dage ‘normaal’ is, bij Bonsai Panda een opgerekt begrip wordt. ‘Normaal’ is net zo goed absurde aanvallen op wat de hedendaagse mores is in het land van de muziek, als de tonale omarming ervan. Schijn marcheert op naast surrealisme, en chaos heeft melodie en harmonie zeker niet nodig als stootkussen om de oren van de luisteraars te sparen.

Tout Galore is een verzameling van invloeden die Bonsai Panda vanaf zijn geboorte koestert: jazz, modern gecomponeerde muziek, eigentijdse geïmproviseerde klanken, pop, rock, noise en doe zomaar voort. Het bijzondere is dat al deze bouwstenen telkens weer een andere volgorde krijgen, waardoor elke stijl die wordt aangestipt, andere verschijningsvormen aanneemt. Op Tout Galore wordt een wereld van geluid gecreëerd die in elk geval altijd muziek blijft of – als hij wijd uit fladdert – er dienstbaar aan is. Je hoort de geluiden die onze hedendaagse wereld omringen; industrieel soms, een andere keer aan je bevattingsvermogen knagend zoals verkeershinder.

Maar daar tussenin, verpakt als kleinoden, verpozen de vijf bandleden van Bonsai Panda. Ze modelleren rust, harmonie, momenten voor bezinning. Daarmee is Tout Galore een vat van overvloed, dat op kookniveau is gebracht, over borrelt, maar steeds weer verrast en je aangenaam doet verpozen. Telkens opnieuw als je dit mooie album beluistert, het schept een vriendschapsband met je die aanhaakt bij je gemoed. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om.

RINUS VAN DER HEIJDEN

BONSAI PANDA

Tout Galore

Eigen beheer

Louk Boudesteijn – regie, compositie en trombone
Jelle Roozenburg – regie, compositie en gitaar
David Kweksilber – rieten
Romain Bly – Franse hoorn en trompet
Jimmy Jo Hueting – slagwerk

www.bonsaipanda.com

Previous

Ottawa Latin Jazz Conference wil vooral bewustzijn latin jazz vergroten

Next

Klein-Rosaly-Warelis: klankenlandschap op zoek naar oergeluiden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook