Na IN-EDIT in Amsterdam krijgt Nederland een tweede festival dat hoofdzakelijk muziekfilms programmeert. In Tilburg gaat van 2 tot en met 4 september het Music Film Festival van start, waar dan op vier locaties muziekfilms kunnen worden bijgewoond.

Een beeld uit ‘Karaoke Paradijs’.

Het Music Film Festival legt de nadruk op muziekfilms, maar biedt tijdens de eerste editie ook plek aan workshops waar filmmakers en musici over hun werk praten, aan live-muziek en interviews. De films die worden vertoond hebben zowel het karakter van arthouse-producties als van commerciëlere rolprenten. De nadruk wordt gelegd op gloednieuwe films, maar ook oudere producties zoals Stamping Ground, een (in 2020 gerestaureerde) registratie uit 1971 over het Kralingen Popfestival is aangekocht. Bovendien zijn er twee premières.

Een beeld uit de documentairefilm ‘Epica’.

Epica is er één van. De film handelt over de gelijknamige symfonische metalband uit Reuver, die twintig jaar bestaat. Trance beleeft de Nederlandse première. Het is een film waarin de Spaanse flamenco-jazzsaxofonist Jorge Pardo centraal staat. Op de dag dat de film wordt vertoond is er ook een live-concert van zijn flamenco-trio in jazztempel Paradox in Tilburg.

Beeld uit de film ‘Trance’ die handelt over flamencosaxofonist en fluitist Jorge Pardo.

Studio 666 is een film die een fictief verhaal vertelt over de indierockgroep Foo Fighters, die zijn nieuwste plaat opneemt. Can I Be Me handelt over de opkomst en val van Whitney Houston. Dinosaur Jr is een voorloper van bands uit de grunge-scene, die de inspiratiebron vormde voor Nirvana. Al dit moois is vervat in de film Freakscene. Bij de vertoning zijn de filmmaker en voorman van Dinosaur Jr aanwezig.

Sirens is een gloednieuwe film over de vrouwelijke metalband Slave to Sirens uit Libanon. Vijf vooruitstrevende vrouwen, wier leven niet zozeer als musici wordt uitgebeeld, wel over hoe zij emancipatie trachten door te drukken in hun land. De titel van de documentaire The Sparks Brothers spreekt voor zich. Ron en Russell Mael tilden de rockband uit de jaren tachtig naar een invloedrijk kader, terwijl de Sparks Brothers nauwelijks mondiale bekendheid genieten. Karaoke Paradise is het prototype van een art-housefilm. Hij handelt over het verschijnsel karaoke in Finland.

De Veulpoepers in hun gloriedagen. Beeld uit de film ‘De Veulpoepers’.

Op het programma van het Music Film Festival staat ook de (her)opvoering van de succesvolle documentaire over De Veulpoepers, waarbij enkele oud-leden van de band live-muziek verzorgen. Voorts is er een documentaire over Hennie Vrienten en De Legende Plus over Cuby & The Blizzards. Deze laatste, met nog niet vertoond filmmateriaal, wordt gedraaid in Paradox, waarbij voormalig bandlid en gitarist Erwin Java en zanger/gitarist Sean Webster live begeleiden en vertellen.

En dan is er nog een workshop over filmcompositie en Clipmakers, een talkshow onder leiding van videoclipmaker Joris Weerts. Het ligt in de bedoeling Clipmakers in de komende jaren een vast onderdeel te laten zijn van de programmering zodat makers van videoclips dan hun zegje kunnen doen. Joris Weerts, die onder andere werkte met rapper Boef en de vocalisten Ronnie Flex en Maan, vertoont clips en vertelt erbij hoe ze tot stand zijn gekomen.

Gerard van den Broek is initiatiefnemer van het nieuwe Music Film Festival. Foto Gemma Kessels

Initiatiefnemer van het Music Film Festival is journalist Gerard van den Broek. Toen hij in 2004 uit hoofde van zijn werk als eindredacteur bij de NOS ter beoordeling de film Bowling for Columbine van de activistische filmmaker Michael Moore kreeg aangeboden, sloeg bij hem de vlam in de pan. En werd hij een filmliefhebber pur sang. Puur vanuit die hobby is hij sindsdien betrokken geweest bij een aantal filmprojecten, zoals het Input Festival, dat zich afspeelde van 2004 tot 2018, waar hij vooral journalistieke documentaires draaide. Voorts was Gerard van den Broek betrokken bij een festival voor korte films in Roosendaal en sinds 2012 is hij een actieve medewerker van het New York City Independent Film Festival, waarvoor hij de voorselectie van films doet en hij elk jaar naar New York reist.

Een beeld uit de film ‘De Legende Plus’, waarin Cuby & The Blizzards centraal staan. Links frontman Harry Muskee.

Uit al zijn ervaringen kwam in 2018 de wens naar voren een ‘eigen’ muziekfilmfestival te organiseren. Dat was naar zijn mening hard nodig. Het grote documentairefilmfestival IDFA in Amsterdam, vertoont jaarlijks zo’n driehonderd films, waaronder twee of drie over muziek. Dat moest anders. Gerard van den Broek begon te onderhandelen met Hilversum, de mediastad bij uitstek. Het ontbrak er aan enthousiasme. Een jaar later liet hij het oog vallen op beatstad Den Haag. De gemeente was niet echt te porren, maar filmproductiemaatschappij Pathé Nederland bracht hem op het spoor naar Tilburg.

“Tilburg is een echte muziekstad”, zegt Van den Broek, “met de Rockacademie, poppodium 013, Paradox, alle studenten die er rondlopen. De gemeente hier was wél enthousiast, er volgden gesprekken, waarna 013, filmhuis Cinecitta en jazzclub Paradox aansloten. Eind 2019, begin 2020 zijn we bij elkaar gaan zitten om over de plannen te praten. En toen kwam Covid-19.”

Supersister was een van de groepen die optrad op het Kralingse Popfestival. Beeld uit de film ‘Stamping Ground’.

Omdat de initiatiefnemer het liefst in het voorjaar wilde programmeren –IDFA wordt altijd in november  georganiseerd – werd het nieuwe Music Film Festival steeds maar vooruit geschoven. “Ik wilde niet digitaal”, zegt Gerard van den Broek. “Nu is het toch september geworden. Zeker deze eerste keer wil ik een grote klapper maken. Doordat ik steeds heb moeten uitstellen, raakte ik elke keer nieuwe films kwijt. Maar die films gaan dan elders wel door. Nu is er sprake van een mengeling nieuw en oud.”

Jorge Pardo treedt op tijdens een concert in Paradox in Tilburg.

Het Music Film Festival start op 2 september in Pathé Tilburg en Cinecitta, krijgt op 3 september een vervolg in Pathé, Cinecitta en Paradox en sluit op 4 september af in deze drie locaties plus 013.

RINUS VAN DER HEIJDEN

www.musicfilm.nl

Previous

Jazz Middelheim bloeit als klaproos in dorre woestijn

Next

ZomerJazzFiets Tour knalt naar zijn 36e editie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook