De naam Duivelsgrotten prikkelt de zintuigen, toch? Zeker als het een speelplek is voor een wel heel bijzonder concert. Dan moet je daar gewoon bij zijn. Wie aanwezig was daar in het Poppelmondedal op de Sint Pietersberg net buiten Maastricht, was in elk geval fotograaf Jeanschoubs.Zo zien de Duivelsgrotten van de Sint Pietersberg er uit.

Dada Bölüm, Grassroots 2020. Dat was de titel van het concert, dat deel uitmaakte van vele andere, die onder de noemer Concert for Earth op deze dag tegelijkertijd op allerlei plekken werden georganiseerd. Daarvoor tekende de organisatie Live Earth 2020 dat hulde wil brengen aan de Aarde met elke vorm of ceremonie van kunst, en dit verspreid over de gehele aardbol. Live Earth 2020 ziet als publiek, overdrachtelijk beschouwd, zand, rivieren, bergen, bossen, vogels en oceanen. Want dat zijn de elementen waarvoor de aardbewoners zich moeten inspannen om ze te behouden voor nu en in de toekomst. En als die aardbewoners dan ook nog eens naar de concerten willen komen, dan is dat mooi meegenomen.

Tim Daemen nam met zijn kwartet met liefde deel aan het project Live Earth 2020.

Live Earth 2020 werkte voor de wereldwijde concerten samen met The Turn Club, dat naar eigen zeggen ‘maatschappelijke vraagstukken met een kunstenaars-mindset’ wil aanpakken. Daarbij wordt gedacht aan armoede, gezondheid, onderwijs en integratie. En ook hier is het uiteindelijke streven duurzaamheid. Verwezenlijkt door een draai (het ‘turn’ uit de naam) te maken om voornoemde maatschappelijke vraagstukken aan de wortel aan te pakken. The Turn Club geeft dit onder meer gestalte door een Akademie voor Onzekerheidsvaardigheid, ingericht voor scholieren.

Er was slechts een handjevol mensen aanwezig bij het bijzondere concert dat Dada Bölüm GrassRoots 2020 heette.

Aan The Turn Club zijn al vele kunstenaars verbonden. Enkele namen: musicus Lucas Dols, schrijfster Joke Hermsen, beeldend kunstenaar Tinkebell, acteur/regisseur Michael Bloos, filosoof en onderwijsvernieuwer Thieu Besselink en componist Merlijn Twaalfhoven.

De laatste is wellicht inspiratiebron geweest voor het concert Dada Bölüm in Maastricht. Want Merlijn Twaalfhoven werkte ooit binnen een bepaald project samen met collega en musicus Tim Daemen. En toen Daemen, een vlijtige trombonist hoorde van het project Live Earth 2020 besloot hij onmiddellijk eraan deel te nemen met zijn kwartet.

Lennert Baerts

Tim Daemen studeerde aan het Conservatorium in Maastricht en de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen. Hij speelt trombone in kleine en grote ensembles en wel op het gebied van jazz, latin- en wereldmuziek. Ook is hij docent trombone aan diverse onderwijsinstellingen.

Achim Bill

Voor Tim Daemen sneed het mes aan twee kanten. Behalve voor de solidariteit met Live Earth 2020, kon hij het optreden ook inrichten als gedegen repetitie voor zijn kwartet. “Voor de band was dit een mooie en veilige gelegenheid om onze oude en nieuwe composities te laten weerklinken”, zo blikt hij terug. “Met dit in het vooruitzicht wou ik ook een nummer componeren met het karakter van een hymne voor een weids landschap. Dat werd Devil’s Cave, geschreven voor de ingang van het oude grottenstelsel , de duivelsgrotten, waar we ons concert gaven. De concerttitel Grassroots kondigt een mogelijk volgend album aan, maar dit moet nog vorm en verhaal krijgen in mijn verbeelding.” 

Dada Bölüm Grassroots in volle glorie in het Poppelmondedal bij Maastricht.

“Er waren helaas slechts zo’n twintig mensen aanwezig, maar dat ligt aan het gebrek aan reclame van mijn kant. Af en toe gleed er een mtb’er langs de bergwand vlot naar beneden en bleef een toevallige passant staan. We wisten dat we voor zonsondergang buiten het gebied moesten zijn, maar waren toch even verrast toen in het laatste nummer de parkwachters aan kwamen rijden in een kloeke jeep.  Maar niets aan de hand: ze bleven nog even goedkeurend naar het laatste nummer luisteren.”

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s JEANSCHOUBS

Dada Bölüm – Grassroots 2020

Poppelmondedal Sint Pietersberg Maastricht, 29 augustus ‘20

Tim Daemen – trombone en composities
Lennert Baerts – tenorsaxofoon
Martijn Vanbuel – contrabas
Achim Bill – drums

www.timdaemen.com

www.turnclub.org

Previous

Jef Neve: solidair met anderen door overleven

Next

Dick speelt Bach in Heerlen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook