De Engelse jazzwereld brengt al tijden veel goede muziek de wereld in. Hoewel niet de eerste belangrijke Engelse jazzmusici,  waren het gitarist John McLaughlin en contrabassist Dave Holland die via de band van Miles Davis écht wereldberoemd werden. In het kielzog van hen volgden onder andere pianist John Taylor, de saxofonisten Evan Parker, John Surman, Courtney Pine en gitarist Ronny Jordan.

Enkele van de laatste, belangrijke opgekomen musici die internationaal een toonaangevende rol spelen in de moderne jazz, zijn saxofonisten Soweto Kinch en vooral Shabaka Hutchings. De Engelse jazzscene is springlevend, enorm energiek en veelzijdig. Er zijn veel verborgen pareltjes en zo nu en dan verschijnt er weer een prachtig teken uit deze rijke jazzwereld. Same Moon In The Same World is er een van.

Gitarist Ant Law en tenorsaxofonist Alex Hitchcock brengen op het label Outside In Music hun in 2022 opgenomen album uit. Er wordt vol passie en energie gespeeld en het samenspel is van een hoog niveau. Het is misschien wat minder vooruitstrevend en soulvol dan wat je doorgaans van iemand als Shabaka Hutchings kent, maar het is inspirerend vrij, los en heeft een eigen gezicht. Het is wat folkachtig, open en lyrisch; ook door her en der het gebruik van de akoestische gitaren tegenover de droge jazzgitaarklank elders.

Het gecomponeerde element is, in dat opzicht, ook wat Amerikaanser qua karakter en ligt een beetje in het verlengde van de muziek van gitarist Pat Metheny, trompettist Kenny Wheeler en de band Oregon. Er spelen veel verschillende musici mee en toch is het album een mooi sfeervol geheel. Qua klank is het ook dik in orde: vrij droog, dus warm en helder en direct gemixt. Een pareltje uit Engeland.

ERIC VAN DER WESTEN

ANT LAW & ALEX HITCHCOCK

Same Moon In The Same World

Outside In Music

Alex Hitchcock – tenorsaxofoon
Ant Law – gitaren
Tim Garland – basklarinet
Shai Maestro – piano
John Ross – vibrafoon
Linda May Han Oh – contrabas
Ben Williams – contrabas
Eric Harland – drums
Jeff Ballard – drums
Kendrick Scott – drums
Sun-Mi Hong – drums

www.alexhitchcock.co.uk

www.antlaw.co.uk

www.outsideinmusic.com

Previous

De onbegrensde muziek van het nieuwe Minimal Damage Recordings

Next

Voor Thomas Enhco is een soloconcert zijn laboratorium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook