De van oorsprong Italiaanse, maar in Brussel woonachtige pianist/componist Augusto Pirodda brengt met zijn septet het werk ‘The Monkey and the Monk’ in drie delen uit, alle drie weer verdeeld in verschillende kleinere secties. Zijn ensemble beweegt zich op de rand van free jazz en gecomponeerde muziek met een soms abstract, dan weer meer jazzy klankbeeld. Het is een intens gespeeld repertoire dat vol karakter en passie uit de luidsprekers komt.

De composities zijn spannend, hectisch dan wel verstillend, maar zetten je onherroepelijk aan tot intensief luisteren. Pirodda dwingt zijn medemusici tot participeren in een behoorlijk strak klankbeeld, maar ze gedijen er uitstekend in. De rol van Lynn Cassiers op vocalen en elektronica doet de ensembleklank veel goeds. Saxofonist Ben Sluijs improviseert daarnaast prachtig op de altfluit in het derde Movement, gevolgd door een mooi ensemblestuk dat je heel duidelijk weer meteen een andere richting op brengt.

Ook als pianist zet de bandleider absoluut de toon en je weet soms nauwelijks waar de improvisatie ophoudt en de compositie weer begint. Dat is een prachtige manier van het beleven van deze bijzondere muziek. Het ensemble heeft een uitgesproken bezetting en kleurt spannend en dreigend dan weer melancholiek, maar altijd gewogen en delicaat. Een perfect ensemble voor een festival als bijvoorbeeld November Music, waar deze hoek van de free jazz wel vaker erg goed op zijn plaats is.

ERIC VAN DER WESTEN

AUGUSTO PIRODDA

The Monkey and the Monk

Negocito Records


Lynn Cassiers
– vocalen en elektronica
Laurent Blondiau – trompet en bugel
Ben Sluijs – altsax en altfluit
Sam Comerford – tenor-, bassaxofoon en klarinet
Augusto Pirodda – piano
Manolo Cabras – contrabas
Marek Patrman – drums

www.elnegocitorecords.com

Previous

Jazz en Korfbal

Next

Elke dag richt David Kweksilber een soundtrack van zijn leven in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook