Elf jaar geleden recenseerde ik de debuut-cd van de mij toen onbekende zangeres Dasha Skorokhodova. De cd bevatte twaalf jazzstandards uit het Great American Songbook en ik schreef daarover: ‘Dit visitekaartje toont aan dat we in de toekomst van Dasha nog het nodige mogen verwachten. Hopelijk dan met eigen nummers, of ten minste met een meer verrassende muzikale keuze’. Inmiddels is Dasha getrouwd met pianist Peter Beets, heeft ze een dochter en haar niet uit te spreken naam ingewisseld voor die van haar echtgenoot.

Dasha komt uit Oekraïne en haar familie lijdt onder de oorlog die nu woedt. Het heeft ertoe geleid dat de volgorde van de nummers niet meer overeenkomt met het cd-boekje dat al werd gedrukt toen de nummers van deze cd in 2019 werden opgenomen. Corona leidde tot uitstel van de release en de oorlog heeft ertoe geleid dat nu als eerste nummer Hymn to Peace werd gekozen. Het is muziek die Johann Sebastian Bach schreef voor zijn Suite No. 3 in D majeur, die later bekend werd onder de titel Air on G string. Dit nummer werd door Peter Beets gearrangeerd voor het kwartet en de tekst werd door Dasha geschreven. De meeste arrangementen zijn overigens van Dasha zelf en zij schreef alle teksten met uitzondering van drie gedichten van de Russische schrijver Pushkin waarvan ze zelf een Engelse vertaling maakte.

Bach is niet bij dit ene nummer gebleven. Afgezien van de area Affani del Pensier uit de opera Ottone van G.F. Händel, is de muziek van de andere acht nummers van Bach. Dasha is niet de eerste die Bach vanuit een jazzperspectief bekijkt. Ze is zelfs niet de eerste die dit vocaal aanpakt. Afgezien van de Partita No.2 is haar benadering echter anders. Die partita wordt woordloos gezongen op een manier die sterk overeenkomt met de manier waarop de Swingle Singers met Bach aan de haal gingen. Dasha doet dat in een beter, dus rustiger tempo en zuiverder dan de Swingle Singers, maar het zo exact mogelijk meezingen met de noten van Bach blijft een manier die bij deze recensent een lichte vorm van allergie opwekt.

Gelukkig is daar op de rest van het album geen sprake van. De nummers zijn gearrangeerd alsof het ‘gewone’ mainstream jazz betreft. Nergens wordt Bach gespeeld door er een beetje swing aan toe te voegen, om op die manier aan te tonen dat Bach eigenlijk al jazz maakte. Wie vertrouwd is met de muziek van Bach herkent onmiddellijk de Franse Suites en de Goldberg Variaties, maar wie deze cd hoort zonder enige kennis van Bach te hebben, hoort gewoon fijne jazz zonder het gevoel te hebben naar verjazzde klassieke muziek te luisteren. Zo heeft Wake Up een luchtig Latin ritme gekregen dat ver weg blijft van de originele Bach compositie Wachet Auf. Zo hoort het, denk ik dan.

Dasha heeft een mooie zuivere stem, altijd licht swingend en zeer verstaanbaar in de door haar geschreven of vertaalde teksten. Met dit album heeft Dasha haar belofte voor een verrassende muzikale keuze helemaal waargemaakt.

TOM BEETZ

 

DASHA BEETS – BACH… BECAUSE
Magic Ball Records

Dasha Beets – zang
Miguel Rodriguez – piano
Steven Zwanink – contrabas
Sander Smeets – drums

 

www.challengerecords.com

Previous

Fred Hersch, zengeving samen met strijkkwartet

Next

Viktor Haraszti is met ‘Equanimity’ op de juiste weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook