De cd ‘Allusions’ van het Israëlische duo Govreen en Kolko is een klarinetconcert van een dikke dertig minuten. De klarinettist en pianist noemen het zelf een suite. Ze schreven zeven van de acht composities en leenden er eentje van Jerome Kern, een befaamd componist uit het American Songbook. Met een goed Nederlands woord zou de titel van de cd ‘Toespelingen’ luiden. Mooier en toepasselijker kan het haast niet.

De toespelingen slaan op de composities die verwijzen naar verhalen, naar sprookjes en fabels. Het begint goed met de oriëntaals geïnspireerde compositie The Fastest Camel in the East. Het nummer Sycamore Trees is opgedragen aan de plataan, een al oude boomsoort met bijbelse kwaliteiten. De tweede compositie kreeg de titel Mankurt. Daarin schuilt iets activistisch, want de aanduiding mankurt slaat op iemand uit een legende die lui en vergeetachtig was, met als link naar het heden dat het woord of begrip tegenwoordig staat voor minachting van de cultuur en de taal van het eigen volk. Uitverkoop heet voortaan Sale, zoiets is echt mankurt. De titel van de compositie Memories of a Sea is een omkering van een Sea of Memories, een mer à boire vol herinneringen.

De verhalende muziek op deze cd is een bijna voortdurende muzikale dialoog tussen Govreen en Kolko, tussen het fluwelen geluid van de klarinet en de ronde klanken van de akkoorden en de losse noten van de piano. Het spel is voornamelijk perfect complementair. Compositorisch was er wellicht ruimte voor improvisatie. Waar die improvisatie optreedt is het in elk geval ook in precies op elkaar passend solospel. Adembenemend zuiver allemaal.

Een enkele keer is er ruimte voor een solo zoals in het nummer Long Ago and Far Away waarin Kolko zijn vaardigheden als pianist kan tonen. In Sycamore Trees krijgt de klarinet de soloruimte over de stimulerende pianoakkoorden.

De werkelijk grandioze virtuositeit van het duo Govreen en Kolko zit nergens, echt nergens het gevoel van spontaan musiceren in de weg. Geen hinderlijk etaleren van technisch kunnen, door geen van beiden. Dat op zich is een verdienste, in combinatie met het gehalte en de afwisseling in sfeer van de composities. Dit duo kan vast in combinatie met andere musici, instrumentalisten en wie weet ook zang, een boeiend concert verzorgen van veel langer dan de bescheiden dertig minuten van deze cd Allusions. Daarbij zou je wensen dat Hillai Govreen ook eens basklarinet speelt. Op deze cd zou dat prima gepast hebben. Op foto’s in haar doopceel op internet zie je haar in de weer met dit instrument, dat bij uitstek geschikt is voor betoverende klanken.

JAN BOL

 

HILLAI GOVREEN & NITSAN KOLKO
ALLUSIONS

Stilletto Productions

Hillai Govreen – klarinet       
Nitsan Kolko – piano

 

WWW . HILLAI GOVREEN . COM

WWW . NITSAN KOLKO . COM

 

Previous

Martin Fondse: Componist des Vaderlands uit andere hoek

Next

Ramon van Merkenstein Trio is van intellectuele soort

Lees ook