Pianiste Doré van Deijck heeft een cd uitgebracht die volledig is geënt op Tilburg. De titel is dan ook niet vreemd: ‘Vleugels over Tilburg’. Met werk van zeven aan Tilburg schatplichtige componisten.

Vleugels over Tilburg, de lyrische klank van een stad; mooie titel voor een cd. Ook een met een wat diepere laag. De vleugels slaan op de zeven composities die alle min of meer raakvlakken hebben met jazz- en improvisatiemuziek en hun vleugels hebben uitgespreid over de stad. Maar ook op het feit dat de geleverde composities worden uitgevoerd op het pronkstuk van de pianofamilie, de vleugel.

Doré van Deijck is een musicus die vele muziekterreinen bestrijkt: klassiek, salsa, latin-jazz, theatermuziek, entertainment. En jazz. Zij is naast uitvoerend musicus ook docente, dirigente, koorrepetitor en speelt behalve de piano ook accordeon en basgitaar. In Tilburgse jazzkringen is zij een bekende naam. En daarom is het niet verwonderlijk dat zij, die diep is geworteld in de levendige Tilburgse muziekscene een ode wil brengen aan de kracht en muzikaliteit van deze stad.

Zij nodigde daartoe zeven componisten uit die óf uit Tilburg komen, er hebben gewerkt of er schatplichtig aan zijn. Hun namen? Harmen Fraanje, Harry Swinkels, Niko Langenhuijsen, Frans Kerkhofs, Jeroen van Vliet, Laetitia van Krieken en Eric van der Westen. Een bonte schakering, van waaruit stukken zijn geboren die even divers zijn als de keuze die Doré van Deijck maakte voor de componisten.

Vleugels over Tilburg is daardoor een album geworden dat verbaast en vreugde verschaft. Verbazing, omdat de uitvoerster kennelijk met het grootste gemak het zo wijd uiteen waaierende repertoire verrassend en fantasievol voor het voetlicht brengt. Het lijkt erop dat zij in elke compositie doordringt tot de kern. Dat is een grote verdienste, omdat de gelaagdheid en kleurenrijkdom van de stukken haar ‘dwingt’ vaak in een andere huid te kruipen.

Van de zeven componisten kun je zeggen dat er vijf rechtstreeks uit de jazz- en improvisatiemuziek stammen. Harry Swinkels is docent muziektheorie en koorbegeleider. Hij componeert vooral koorwerken en kinderliedjes. Frans Kerkhofs komt uit de hoek van de eigentijdse gecomponeerde muziek. Hij schrijft vooral kamermuziek en voor film- en theaterproducties. Vallen zij met hun toch wel afwijkende eigenschappen buiten de boot? Geenszins, want al zouden zij dat wel doen, dan zorgt Doré van Deijck met haar vakvrouwschap wel dat ook hun muziek binnen de eenheid blijft die zij met Vleugels over Tilburg heeft gesmeed. Deze hypothese is echter niet van toepassing, ook deze twee ‘vreemde vogels’ dragen structureel bij aan de verscheidenheid van dit album.

Dit solo-album van Doré van Deijck is een proeve van vakbekwaamheid. De sferen die de zo verschillende composities uitdragen bewegen zich van intiem tot uitbundig, van gestructureerd tot vrij geïnterpreteerd. Waar bij Silver van Harmen Fraanje bijvoorbeeld de rusten een belangrijk deel van het stuk dragen, zijn bij Nature Morte van Eric van der Westen droefgeestigheid én opstandigheid een onlosmakelijke eenheid.

Probeer dit alles maar eens samen te brengen in een luisterwaardig kader voor een cd. Doré van Deijck slaagt daarin met vlag en wimpel.

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

DORE VAN DEIJCK
VLEUGELS OVER TILBURG
DE LYRISCHE KANT VAN EEN STAD

eigen beheer

Doré van Deijck – piano

composities:

Harmen Fraanje
Harry Swinkels
Niko Langenhuijsen
Frans Kerkhofs
Jeroen van Vliet
Laetitia van Krieken
Eric van der Westen
 

 

WWW . DORE VAN DEIJCK . NL

Previous

Jazz tussen de jeneverkes in museum Hasselt (B)

Next

Carina van der Walts verdriet om klimaatcatastrofe

Lees ook