Evolutie noemen ze dat. Of: je oude huid afwerpen en vervangen door een nieuwe. Hoe het ook zij, trompettist Eric Vloeimans flikt dat steeds. Bij zijn nieuwste project werkt hij samen met Licks & Brains, hetgeen de prachtige EP ‘Electric Minds’ oplevert.

Licks & Brains is een big band die achttien musici telt en waarmee beslist nieuwe paden worden ingeslagen. Niet alleen door de ferme rol van solist/trompettist Eric Vloeimans, maar zeker door het weldoordachte gebruik van elektronica. Die tillen de muziek naar jazz, dance, funk en soul met vervreemdende ritmes. Ze wekken even verwondering, maar plaatsen je als luisteraar al snel op dansersvoeten.

Electric Minds lijkt een uitprobeersel. Want de schijf duurt nog geen 23 minuten en bevat slechts vijf stukken. Dat is verdorie jammer, echt jammer, want deze muziek snakt naar meer. Waar soortgelijke stijlen vaak verdrinken in eenduidigheid, zitten in Electric Minds fraaie details verborgen. Die verschaffen je de zekerheid dat het monumentje dat deze cd is, zeker meer omvang had verdiend.

Altsaxofonist Rolf Delfos leidt Licks & Brains en tekende voor de arrangementen van Electric Minds, evenals Bart Wirtz, die het album produceerde. Daarbij geassisteerd door Lucas Meijers en Oscar de Jong. De laatste maakt deel uit van het remix-trio Kraak & Smaak, dat elektronica, funk, dance, house en disco tot één geheel smeedt.

Op vier van de vijf stukken op Electric Minds speelt Eric Vloeimans mee. Zijn aandeel is een fraaie versterking van de toch al sterke blazerssectie van de big band. ‘Urban Vibes for Big Band’, zo omschrijft Licks & Brains zijn inspanningen. En zo is het maar net.

Licks & Brains, dat met Electric Minds zijn vierde cd aflevert, neemt zeker een afwijkende plek in in Nederland-Jazzland. Het aanleunen tegen hippe muziekvormen als dance en funk gebeurt niet omdat de big band per se moderniteit aan zijn concept wil toevoegen, maar veel meer omdat de kracht van de individuele musici daar kennelijk uit zichzelf om verzoekt.

De aanwezigheid van Eric Vloeimans kreeg een verder vervolg omdat big band en trompettist in september een korte tournee ondernamen langs zes podia. Daar waren speciaal aangepaste arrangementen van Vloeimans-composities te horen, die werden aangevuld met bestaand materiaal van Licks & Brains. Op 17 oktober wordt de EP Electric Minds gepresenteerd in een (uirtverkocht) TivoliVredenburg.

RINUS VAN DER HEIJDEN

ERIC VLOEIMANS / LICKS & BRAINS
ELECTRIC MINDS

Noise Music Industries


Eric Vloeimans – trompet solo

Remco de Vries – trompet
Peter Putting – trompet
Remco de Looff – trompet
Idius Felix – trompet
Leon de Looff – trompet
Martijn de Koning – trompet
Pieter-Gerrit Brinkhorst – trombone
Lourens La Roi – trombone
Alexander Tichler – trombone
Dennis de Jong – bastrombone
Ivo Hulscher – altsaxofoon
Bas van Schouwenburg – altsaxofoon
Jan Willem Klein Willink – altsaxofoon
Niels Cornelisse – tenorsaxofoon
Werner Most – tenorsaxofoon
Casper Rouffaer – tenorsaxofoon
Ferre Leujes – baritonsaxofoon
Albert van Dorssen – Fender Rhodes, Moog-synthesizer
Lou Guldemond – gitaar
Maarten Landzaat – basgitaar
Ramon Hanssen – percussie
Martijn Groen – slagwerk
Rolf Delfos – dirigent en leider

 

ELECTRIC MINDS – ERIC VLOEIMANS EN LICKS & BRAINS

 

Previous

Paradox Tilburg viert veertigjarig bestaan van SBM

Next

Gilad Hekselman: ‘Chaos is nodig om vooruit te komen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook