Vrouwen uit Cuba, in het bijzonder hun muzikale aandelen in de Cubaanse cultuur. Dat is de kern van de cd ‘TIerra, Songs by Cuban Women’ van de Cubaanse, in Nederland wonende zangeres Estrella Acosta. Wie een globaal, maar wel uitgebreid overzicht wil van Latijns-Amerikaanse ritmes, zit met deze cd gebakken.

Estrella Acosta bracht haar kinderjaren door op Cuba, voordat ze op 11-jarige leeftijd verhuisde naar Austin in de Verenigde Staten. Geboren in Havana, bracht ze veel tijd door bij haar oma, die op het platteland van Cuba woonde en waarvan Estrella Acosta nog altijd de geur van guave’s, mango’s en suikerriet in haar neus heeft. Ze noemt zichzelf daarom een countrymeisje uit Havana.

Het zijn niet alleen de geuren van het Cubaanse platteland, maar vooral de muziek ervan, die voornamelijk werd voortgebracht door boerenvrouwen die Estrella Acosta inspireerden. Tierra is daarom een eerbetoon geworden aan die Cubaanse vrouwen; de zangeres zocht zeven stukken bijeen, drie van haarzelf, de rest van Radeunda Lima, Irina González, Sara González en Celina González. Omdat Estrella Acosta gepokt en gemazeld is in de Latijns-Amerikaanse muziektraditie, klinkt dit album als een klok: het swingt, laat je kennismaken met de Cubaanse muziektraditie, verschaft je door de vermenging van Cubaanse- en jazzmuziek een dot levensvreugde en… geeft je een nieuwe kijk op deze bijzondere mix die in de jaren veertig van de vorige eeuw door Amerikaanse jazzmusici in gang werd gezet en nu een nieuw handvat krijgt door de aanpak van Estrella Acosta. 

De stem van Estrella Acosta is zelfbewust, klankvast, flexibel in haar aanpak van de zo verschillende composities waarvoor ze koos en beheerst op een uiterst charmante wijze de prachtige bodems waarop haar begeleiders hun inspanningen hebben vastgelegd. Nergens is er egotripperij van de zangeres, nergens probeert ook maar één van de vier vaste en twee gastmusici Estrella Acosta de loef af te steken. Die vier musici vormen haar vaste band Esquina 25 en is alleen door de samenstelling ervan een ruwe diamant die bij elke keer beluisteren verder wordt bijgeslepen.

Gezamenlijk werken zangeres en band de rijke korf met ritmes naar het einde van de cd toe: merensongo, guajira, changüi, son, gaita, joropo, bembé, guaguanco-son, ze zijn afzonderlijk te horen, maar omdat er nergens nadruk op ligt vormen ze samen de swing die Tierra vanaf de eerste noot kenmerkt.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Tierra – Songs by Cuban Women

eStar

Estrella Acosta – zang
Efraim Trujillo – sopraan- en tenorsaxofoon en fluit
Marc Bischoff – piano, coros, muzikale directie
Samuel Ruiz – contrabas en coros
Enrique Firpi – slagwerk
Gasten:
Gerardo Rosales –
percussie
Alberto Caicedo – coros

Previous

Franse wortels Jean-Christophe Renault zorgen voor juweeltje

Next

Metropole Orkest geeft DOMi en JD Beck van katoen

Lees ook