Muziek gaan bouwen uit bestaande klanken. Zolang schuiven, zoeken, knutselen, bijeen brengen en improviseren, dat je voor jezelf een nieuw concept hebt ontworpen. Dat heeft Flin van Hemmen gedaan met zijn album ‘You Can Know Where The Bombs Fell’.

Van huis uit is de Nijmegenaar drummer. En nog eens een heel goede ook. Hij koos voor dit instrument, nadat hij zich ontwikkelde als gitarist. Maar na een langdurig verblijf in New York zijn dingen bij hem gaan verschuiven. Waarom zou hij zich beperken tot drums? Hij kon ook achter een piano kruipen, toch? Jazeker, maar waarom zou hij als volgende stap de hele wereld niet in één hand houden?

Dat is hij gaan doen en You Can Know Where The Bombs Fell is daarvan het tastbare resultaat. Het is een album geworden dat bevreemdend werkt op de toehoorder, omdat het voortdurend vragen oproept. Wat hoor ik? Waar leidt deze muziek toe? Waar is Flin van Hemmen? Is hij de bespeler? Wellicht is de eerste vraag de belangrijkste, want ja, wat hoor je op dit intrigerende album? Geluid, muziek, die al bestond. Waaraan toegevoegd zelf opgenomen geluidsflarden die weliswaar bekend voorkomen, maar juist op déze plekken op de cd nieuwe vragen oproepen. Wat doen ze hier, waarom duiken ze juist hier op, in deze milliseconde?

You Can Know Where The Bombs Fell is ontstaan in de thuisstudio van Flin van Hemmen. Die studio, vol elektronica en digitaal gereedschap is het nieuwe instrument geworden van deze musicus. Hij is er eindeloos aan het experimenteren geslagen met geluiden die hij eerst heeft geselecteerd en daarna is gaan bewerken. Dat bewerken bestond uit ermee gaan schuiven, gaan aanvullen, gaan minimaliseren, zodat voor elk van de zeven composities op de cd, een eigen klankpalet ontstond. Dat één gemene deler deelt: geheimzinnigheid die behaagt en je fantasie prikkelt. Want kabbelende, niet meteen te categoriseren klankenstroompjes die uitmonden in donkere, dreigende geluiden, opgediept uit de ondoorgrondelijkste diepzeeën, die trekken je een andere wereld in. Misschien een uit je kinderdromen, toen vele klanken nieuw en te ontdekken voor je waren en je ze moest opbergen, omdat ze ooit wellicht nog eens van pas zouden komen. Welnu, misschien is het nu zo ver?

You Can Know Where The Bombs Fell stelt misschien de al eeuwig bestaande vraag aan de orde: wat is muziek? Maar als dat zo zou zijn, dan maar heel even. Deze cd is een vulkaan aan muziek, geplukt uit het leven van een mens, met ultramoderne hulpmiddelen van een nieuwe huid voorzien. Die nergens schuurt door vervormingen of overdrijvingen, maar steeds dat ene element in zich bergt: herkenbaarheid. Wél telkens met de vraag: waar heb ik dit eerder gehoord? Om tenslotte bij de conclusie uit te komen dat werkelijkheid soms prachtiger is wanneer hij wordt gemanipuleerd. Althans als je je tot muziek beperkt.

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

FLIN VAN HEMMEN
YOU CAN KNOW WHERE THE BOMBS FELL


Neithernor Records

Flin van Hemmen – samples, diverse instrumenten

WWW . FLIN VAN HEMMEN .COM

WWW . NEITHER / NOR RECORDS .COM

Previous

Stranger Than Paranoia 2021 gaat niet door

Next

Cloudfish wijst de weg door een muzikale doolhof

Lees ook