De broers Guus en Wim Janssen verwijzen met de titel van hun cd ‘Home Made Music’ naar de opnamelocatie. De muziek  is opgenomen tijdens een huiskamerconcert bij Frank van Merwijk en Mirjam  Zegers. Het album was een familieonderneming, zo blijkt uit de gegevens op het mooi sober uitgevoerde cd-hoesje. Jos Janssen legde het concert voorbeeldig vast. Hans Janssen tekende voor het omslag, het muziekmeubel dat hun ome Jan maakte. Dit meubel droeg bij aan de muzikale vorming van Guus en Wim.

Zonder iemand tekort te willen doen: pianist Guus is als musicus en componist bekender dan drummer Wim. Dat zegt niets over hun spel. Ze voelen elkaar al improviserend perfect aan. Het was genieten, dat huiskamerconcert.

De cd opent met verkenningen naar de typische muziek en aanslag van Thelonious Monk, met daarachter natuurlijk ook de echo van Misha Mengelberg, in het eerste nummer House Party Starting en aan het begin van Slow Step. Typisch genoeg is het eerste nummer bekend van Herbie Nichols, pianist der pianisten. Zijn virtuositeit klinkt op de hele cd door in het spel van Guus Janssen.

In alle nummers hoor je dat de broers voortdurend heel alert op elkaar reageren, waardoor ze ook in de wat ingewikkelder stukken zoals Azuur, PF en Zwik (met een glimp van het steeds populairdere Canto Ostinato van Ten Holt) de aandacht goed vasthouden. Guus Janssen breekt soms op de van hem bekende wijze de spanning met een huppelstukje tussendoor.

Een rustpunt op het album Home Made Concert is het feeërieke Tune For F. Het lijkt haast een muziekje voor een speeldoos. In dit nummer wordt het binnenwerk van de piano beroerd en speelt een speelgoedpiano een bescheiden rol.

De dromerige sfeer van Tune For F is meteen over in April, het laatste nummer, met een summiere verwijzing naar I’ll Remember April. Wim Janssen gaat helemaal los op deze swingende uitsmijter. Hij is de ster van dit stuk, ter ondersteuning van de strakke akkoorden van broer Guus. Iets dergelijks gebeurt ook in het van alle kitsch ontdane Paloma. Zo maak je oude kost verteerbaar.

De cd Home Made Concert getuigt echt van het vakmanschap van een pianist en een drummer, waarnaar het anglicisme huisgemaakt graag verwijst. Muziek van de bovenste plank, met felle contrasten tussen zo’n impressionistisch nummer als Zeeweg en het daaropvolgende popachtige Very Good Weather Today van Paul Termos.

Geen idee hoe groot de huiskamer van Van Merwijk en Zegers is. Staand zullen het nooit meer dan twintig toehoorders zijn geweest bij dat concert van de gebroeders Janssen. Dankzij de cd Home Made Music ligt gelukkig optimaal vast hoe ook op die dag in maart 2019 de koppeling van muzikaliteit aan improvisatietalent steeds weer boeit.

JAN BOL

GUUS EN WIM JANSSEN
Home Made Music

Geestgronden

Guus Janssen – piano, speelgoedpiano
Wim Janssen – slagwerk

www.guusjanssen.com

www.wimjanssen.eu

www.toondist.com

Previous

Esther van Hees en Reindert Kragt fris en sfeervol

Next

Niko Langenhuijsen geëerd voor bijzonder jubileum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook