Als je de cd-speler in werking stelt, lijkt het of pianist Ed Baatsen in zijn hoofd een aanloop gaat nemen naar de negen stukken die nodig zijn om de cd ‘Mosavans’ gevuld te krijgen. Diep in gedachten verzonken en daardoor mijmerend, zet hij het titelnummer in. Dwalend over de toetsen lijkt hij ervan overtuigd dat inspiratie voor die stukken zich zeker gaat aandienen.

Natuurlijk wordt zó geen cd opgenomen. Ed Baatsen, contrabassist Han Slinger en slagwerker Bert Kamsteeg – verenigd in Kenturah’s Kitchen – hebben gegarandeerd de nodige voorbereidingen getroffen om de negen Baats-composities zo fraai mogelijk tot klinken te brengen. Maar de indruk die de pianist aan het begin van de cd wekt, tekent de sprankelende ongedwongenheid waarmee Mosavans tot stand is gekomen. Er is hier sprake van een document dat ver uitstijgt van wat je gewoonlijk krijgt voorgeschoteld van pianotrio’s.

Want de intuïtieve zoektocht van de pianist mondt uit in een avonturenreis langs hoopjes maatsoorten, zwaar aangezette en dan weer functionele ritmes, accentverschuivingen, toegeëigende rollen van de ene keer de piano, de andere keer het slagwerk en dan weer de contrabas. Deze aanpak staat borg voor een aangename ongerustheid, die de muziek overspant en haar telkens nieuwe gezichten verleent.

Mosavans ademt rust en degelijkheid uit. Het relaxte dat Kenturah’s Kitchen kenmerkt, klinkt door in elke noot. De titels van de stukken zijn verrassend door hun eenvoud: Trammelant part 1, 2 en 3 bijvoorbeeld, maar ook Couscous en Raarr laten je glimlachen. Het zijn slechts verpakkingen die net als de daaronder schuilende muziek willen zeggen: doe gewoon, luister naar ons en geniet.

Mosavans is een klotsende bak met improvisaties die gelijkelijk over de instrumenten worden verdeeld en eveneens getuigen van de onbekommerdheid die eigen is aan deze muziek. Kenturah’s Kitchen drijft op het vakmanschap van drie musici, die hun individualisme in de fraaist denkbare klanken hebben verpakt. Zij stapelen laag over laag, breken die af, zetten ze opnieuw op en creëren zodoende steeds nieuwe contexten.

Die de indruk bij je achterlaten dat deze cd wel dubbel zo lang had mogen duren.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Kenturah’s Kitchen – Mosavans

Eigen beheer

Ed Baatsen – piano
Han Slinger – contrabas
Bert Kamsteeg – slagwerk

 

www.kenturahskitchen.com

 

Previous

Ntjam Rosie

Next

Oliver Lake

Lees ook