Onbekommerdheid, dat tekent ‘Oeroeboeroe’, de tweede cd van Kenturah’s Kitchen. Een pianotrio dat zich zonder moeilijk te doen stijlloos door zijn muzikale leven beweegt. Hetgeen eh… onbekommerd luisterplezier oplevert.

oeroeboeroe_719Kenturah’s Kitchen wordt gevormd door pianist Ed Baatsen, contrabassist Han Slinger en slagwerker Bert Kamsteeg. In bezetting dus een pianotrio. Maar wel een van de afwijkende soort. Conventies die vaak samengaan met die van gangbare pianotrio’s in de jazz, zijn dit drietal vreemd. Het lijkt erop dat zij zich zomaar hebben begeven op het pad van piano-contrabas-drums en daarop hun eigen doorgang hebben gezocht. Want hoewel je van een pianotrio mag verwachten dat de spil ervan vooral ligt in het samenspel en de interactie, gaat ieder van Kenturah’s Kitchen ook gewoon zijn eigen gang. En dat levert frappante resultaten op.

Neem De Gaarkeuken part 2, aan het begin van de cd. Een gestreken bas leidt dit deeltje twee van een dikke elf minuten durende, driedelige suite in. Hij lijkt voorzien te zijn van een wah-wah-pedaal, tovert kleine geluiden tevoorschijn en regeert even over pianoklanken en de wat later intredende drums. Dan kiest ieder zijn eigen weg, met eigen denkbeelden waarvan je door hun afwijkend karakter zou kunnen denken dat die met elkaar gaan botsen. Maar niets is minder waar: het trio verglijdt naturel in deel drie van De Gaarkeuken, een bedachtzaam, op kamermuziek lijkende piano-étude.

Wat volgt is Oeroeboeroe, het titelstuk van de tien composities tellende cd. Negen ervan zijn van de hand van Ed Baatsen. Oeroeboeroe is een afgeleide van rockmuziek, met een stevig tempo van slagwerk en contrabas. Even maar, want met name Baatsens bloed kruipt waar het niet gaan kan: een fraaie improvisatie met klimmende notenreeksen blijkt de drager van dit titelstuk. De enige niet-eigen compositie is Sweet Goodbyes van de vroegere rockgroep Krezip. Alleen de kern van dit beklijvende nummer is herkenbaar, de eromheen gedrapeerde improvisaties van piano, contrabas en slagwerk tonen de onbegrensde veelzijdigheid van Kenturah’s Kitchen.

De naam van het trio is ontleend aan beeldend kunstenaar Kenturah Davis. De Amerikaanse roept zeggingskracht op met haar vermenging van portretkunst met design. Zij plaatst daar teksten in en onder, om te benadrukken hoe taal onze samenleving vormt en bespreekbaar maakt. Hoewel beeldende kunst geen muziek is, is op deze cd Oeroeboeroe zeker te horen hoe verschillende zienswijzen in kunst vervat, nieuwe uitdrukkingsvormen kunnen geven aan het fenomeen jazz en improvisatiemuziek. Kenturah’s Kitchen geeft er een fraai voorbeeld van.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Kenturah’s Kitchen – Oeroeboeroe
eigen beheer

Ed Baatsen – piano
Han Slinger – contrabas
Bert Kamsteeg – slagwerk

 www.kenturahskitchen.com

 

Previous

Bert Joris (rondetijd 6.33,66)

Next

Muzieklab Brabant stopt einde van dit jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook