De namen van Marin Fondse, Bart van Dongen, Sanne Rambags en Eric van der Westen vormen een kleine greep uit de musici die deelnamen aan de Dag van de Componist, op 17 juni. Er reed een muziektrein door Nederland, in veertien steden werden honderd concerten met nieuwe muziek van evenzovele componisten gepresenteerd en diverse koren, ensembles, muziekverenigingen, conservatoria, muziekscholen, componisten, uitgevers en producenten verleenden hun medewerking.

De Martin Fondse Band fugeerde als huisensemble tijdens de Dag van de Componist 2023. Foto Foppe Schut

De Dag van de Componist is een initiatief van New Music NOW, een netwerk en platform voor nieuwe muziek. Binnen dit platform komt alle informatie over de muziek van in Nederland actieve componisten op één plek samen. Die nieuwe muziek wordt breed geformuleerd. Uiteraard valt daar ook jazz- en improvisatiemuziek onder en evenzeer eigentijdse gecomponeerde- en geïmproviseerde muziek. De dag van de Componist werd op 17 juni voor de tweede maal gehouden. Een derde editie komt er ook en wel op 15 juni 2024.

De muziektrein New Music NOW Express reisde vanuit Amsterdam naar Amersfoort, Arnhem, Den Bosch en Den Haag naar Utrecht. Aan boord speelden musici en ensembles nieuwe Nederlandse muziek. De Martin Fondse Band fungeerde tijdens de reis als huisensemble. Nieuw was dit jaar de aanstelling van zes Stadscomponisten voor één Dag. Dat waren in Amsterdam Meriç Artaç, in Amersfoort Noëmi Schermann, in Arnhem Lucas Wiegerink, in Den Bosch Bart van Dongen, in Den Haag Jan-Peter de Graaff en in Utrecht Jonás Bisquert. Op elk station klonk het speciaal voor deze dag geschreven Your Favorite Music Station van de hand van componist des vaderlands Martin Fondse. Alles werd draadloos en met een stabiele verbinding online gestreamd. De livestream is terug te zien op de website van New Music NOW> Door de livestream en de radio-uitzendingen bereikte de Dag van de Componist ook vele tienduizenden huiskamers.

Martin Fondse (in groen kostuum) dirigeert zijn ensemble tijdens De Dag van de Componist in Arnhem. Foto Foppe Schut

Alle steden kenden een grote publieke opkomst, waarbij de toeschouwers meezongen met het stadslied. Na afloop van elk stationsconcert trokken de concertbezoekers de stad in voor de rest van het  festivalprogramma. In Utrecht werd de serie stationsconcerten feestelijk afgesloten onder het bollendak van het Centraal Station, waar de optredens van de verschillende ensembles spontaan overgingen in een gemeenschappelijke jamsessie en dansfeest. Naast voornoemde steden vonden ook concerten plaats in Rotterdam, Maastricht, Eindhoven, Haarlem, Almere, Zwolle en Enschede.

Een landelijke Dag van de Componist is in Europa uniek. Wellicht door dit gegeven plaatste NPO Klassiek de hele dag in het teken van in Nederland actieve componisten. Calefax, Antonii Baryshevskyi, Vincent van Amsterdam, Tosca Opdam en Maya Fridman gaven live-optredens in de studio in Hilversum en in de trein. Met de jaarlijkse Dag van de Componist wil New Music NOW de waarde en het plezier van nieuwe muziek tonen en de componisten van die muziek huldigen. Het festival toont dat nieuwe muziek veelzijdig is en niet alleen in concertzalen en theaters klinkt, maar ook vanaf klokkentorens, op straat, in parken, clubs en in huiskamers.

Na aankomst van de trein in Utrecht gingen musici en toeschouwers in optocht naar TivoliVredenburg. Foto Anna van Kooij

De New Music NOW Express was een nieuw programmaonderdeel. Publiek kon mee met de reis met toonaangevende componisten en musici in de knalrode goededoelentrein De Karel. De toeschouwers maakten een nog niet eerder vertoond avontuur mee, doordat ze samen met de componisten in een kleine coupé de muziek beleefden en door de ramen het landschap voorbij zagen trekken. De deur van de treincoupé bleek een krappe twee centimeter breder te zijn dan de concertharp van het Herz Ensemble, die ingepakt met verhuisdekens net de coupé in kon worden gemanoeuvreerd. In de trein waren optredens te beluisteren van de slagwerkers Brendan Faegre – hij bespeelde meubilair en interieur van de treincoupé als slagwerk – en Konstantyn Napolov, van Asko|Schönberg, Kate Moore, Herz Ensemble, Calefax, Sanne Rambags, Marion von Tilzer, Vincent van Amsterdam, Tosca Opdam, Bianca Holst en de Martin Fondse Band.

Ook op het station in Arnhem was veel publieke belangstelling voor de Dag van de Componist 2023. Foto Foppe Schut

De zes Stadscomponisten voor één Dag brachten ieder een muzikale ode aan hun stad, die in een stationsconcert tot klinken werd gebracht, samen met musici en zangers uit de stad. Zo trad in ’s-Hertogenbosch Bart van Dongen op met de Orthense Harmonie.

Netwerkpartners waren onder andereHolland Festival, TivoliVredenburg, Bimhuis, de Doelen, Festival Dag in de Branding, Festival Classique, November Music, Gaudeamus en Orkest de Ereprijs. Elke organisatie presenteerde een eigen programma in haar stad of regio. New Music NOW verzorgde de landelijke coördinatie, de collectieve promotie en het verbindende programma. 

RINUS VAN DER HEIJDEN

www.newmusicnow.nl

Previous

Ingi Bjarni en Kika Sprangers c.s. reizen door Noord-Europese folklore

Next

Boy Edgarprijs 2023 voor Monica Akihary

Lees ook