Tom Browne en band in de North Sea Jazz Club in Amsterdam.
Tom Browne en band in de North Sea Jazz Club in Amsterdam.

In een wat aparte setting – voorafgaand aan het concert konden bezoekers een driegangendiner nuttigen – stond Tom Browne eindelijk weer eens op een Nederlands podium. Een muzikant die verantwoordelijk is voor een van die intro’s die je binnen twee tonen doen beseffen welk muziekstuk ten gehore wordt gebracht. Knap, want daar zijn er geen tien van te bedenken binnen de moderne muziek.

De inmiddels 61-jarige muzikant vierde zijn grootste triomf begin jaren tachtig met Funkin for Jamaica. Een eigen compositie en tekst en daarna door de man zelf niet meer overstegen. Iets wat enerzijds verklaarbaar is omdat hij na dit succes besloot zijn grote droom, piloot worden, te realiseren. Hierdoor kwam zijn muzikale carrière wat in het geding en in elk geval op een tweede plaats.

Tom Browne: Funkin for Jamaica.
Tom Browne: Funkin for Jamaica.

MARVIN GAYE

Als eerste wordt What’s Going On van Marvin Gaye ten gehore gebracht. Al dansend, grappen makend met zijn muzikanten wordt het nummer in een enorme funkuitvoering neergezet. Zangeres Joyce San Mateo laat horen wat zij vocaal in huis heeft en dat blijkt heel wat te zijn. Haar stemgeluid varieert van ‘smoothy’ naar behoorlijk krachtig, maar met een scherp randje als ze echt uithaalt. Overigens heeft zij op het nieuwe album Legacy van Tom Browne de zangpartijen voor haar rekening genomen.

Terwijl Browne zijn begeleidingsband opjaagt om mooie solo’s neer te zetten staat hijzelf te dansen op het podium en vermaakt zich opperbest. Dat het een eerste optreden is met deze band is duidelijk, de namen worden voorgelezen van een stuk papier als hij ze voorstelt. Met Jonn Reyna op toetsen, Jay-Tee Teterissa op basgitaar en Julian Souisa op gitaar wordt de illusie neergezet dat alles eindeloos gerepeteerd is. De realiteit is dat dit vakmensen zijn die elkaar muzikaal feilloos aanvoelen en dat ongefilterd overdragen aan het publiek. Opvallende nieuwkomer Davy Henket, volgens Tom Browne net de avond ervoor afgestudeerd aan het conservatorium, maakt de Nederlandse bezetting compleet. Met rete-strak drumwerk pakt hij zijn solo’s waarbij Tom Browne mooi invalt met zijn soepele trompetspel.

De jonge slagwerker Davy Henket.
De jonge slagwerker Davy Henket.

Uiteraard vestigt hij de aandacht op zijn nieuwe album. Wanneer Joyce San Mateo aangeeft dat ze de nieuwe single Daydreamer gaan spelen blijkt het nummer te bestaan uit veel soul, waarbij de stem van de zangeres mooi wordt aangevuld met trompet. Dansend, zingend en tijdens de solo’s maakt Browne grappen met de andere bandleden. Na dik een uur is het moment ineens daar. Het overbekende Funkin for Jamaica wordt ingezet. Hierna wordt een pauze van een half uur ingelast, waarbij de band zich verspreidt onder het publiek.

Het optreden wordt hervat met een korte introductie door de zangeres over de totstandkoming van Life. Het blijkt geschreven te zijn naar aanleiding van Tyfoon Haiyan, een van de zwaartse stormen ooit, die in 2013 de Filipijnen trof. Het land waar zij zelf uit afkomstig is. Life is een wat klassieke soulballad, waarbij haar stem mooi ondersteund wordt door de instrumenten. Aansluitend jaagt Tom Browne zijn muzikanten weer op. Jonn Reyna speelt latin op toetsen en wordt uitgedaagd door de trompet. Vervolgens wordt razendsnel overgeschakeld naar funk, soul en jazzritmes waarna gitarist Julian Souisa een solo speelt op de bassnaren van zijn gitaar.

Zangeres Joyce San Mateo en gitarist Julian Souisa.
Zangeres Joyce San Mateo en gitarist Julian Souisa.

INDRUKWEKKEND

Ook Jay-Tee Teterissa zet een aantal malen indrukwekkende solo’s op basgitaar neer. Na opnieuw bijna een uur spelen is het ineens afgelopen. Drummer Davy Henket speelt in een toegift een meer dan indrukwekkende solo. Deze 21-jarige is er een om in de gaten te houden. En dan toch nog een keer Funkin for Jamaica. Waar eerst hier en daar publiek voorzichtig wat danste, staat de hele NSJ Club zonder uitzondering te dansen op de muziek.

Na afloop zet Tom Brown zijn zegetocht onder het publiek voort. Voor iedereen een vriendelijk woord, tijd voor een praatje of een handtekening op de zojuist aangeschafte cd. Een optreden dat zich het beste laat omschrijven als een groot feest, en dat alles opgebouwd rondom een overbekend nummer.

tekst en beeld JAN PIET HARTMAN

Tom Browne
North Sea Jazz Club Amsterdam 1 september 2016

Tom Browne – trompet
Joyce San Mateo – zang
Jonn Reyna – toetsen
Julian Souisa – gitaar
Jay-Tee Teterissa – basgitaar
Davy Henket – drums

 www.tombrowne.org

 

Previous

Contrasten groot op eerste dag Tokyo Jazz Festival

Next

Sprankelende Max Ionata hoeft niemand iets te bewijzen

Lees ook