Om nu te zeggen dat de coronacrisis Sanne Rambags geluk heeft gebracht, is lichtelijk overdreven. Maar hij kwam wel op tijd. Op het punt dat zij op instorten stond, bracht Covid-19 een keerpunt in haar leven. Die rust opleverde, om te gaan bezinnen en haar creativiteit ging aanpunten. De zangeres is er dankbaar voor.

Sanne Rambags: "Al ging het hard, tot op zekere hoogte bracht het echt genot."
Sanne Rambags: “Al ging het hard, tot op zekere hoogte bracht het echt genot.”

De 25-jarige Sanne Rambags heeft wat je noemt een bliksemcarrière gemaakt. Klinkt als een cliché, maar in haar geval ging haar muzikale leven al tijdens haar conservatoriumstudie zo flitsend van start, dat menigeen verwonderd de wenkbrauwen ophaalde. Maar toen begon het pas echt, al voordat zij in 2017 afstudeerde. “Dat was het jaar dat het mega begon te stromen”, zegt Sanne Rambags. “En dat duurde voort tot corona zich in februari aandiende. Al ging het hard, tot op zekere hoogte bracht het echt genot. Ik voelde me krachtig en gelukkig. Maar rond 2019 begon die enorme drukte destructief te werken. Ik kwam mezelf tegen, liep tegen grenzen aan die ik niet op de juiste manier durfde aan te geven.”

“Op dat moment ervoer ik dat het allemaal teveel was geworden. Hoewel ik het nauwelijks nog trok tijdens mijn tournees, deed ik ze nog wel. Ik stond niet op een gezonde manier met mezelf in contact. Ik ging onderuit, werd heel negatief in mijn hoofd. Concerten betekenden ultieme magie, daar werd ik een beetje geheeld. Daarna was ik kapot, werd weer geheeld, was weer kapot. Niets maakte me meer gelukkig. En toen kwam Covid-19, gelukkig maar.”

“Ik voel nu weer wie ik ben. Er was de laatste jaren zoveel lof en zoveel succes, ik kon het hier meer ‘handlen’. Ik was wel blij dat ik dit allemaal mocht doen, maar vroeg me bij alle lof die ik kreeg af: wat is dit? Ik ben heel gevoelig voor wat anderen van me vinden.”

De pijlsnelle carrière heeft Sanne Rambags veel positiefs opgeleverd. Ze heeft er een diepere verbinding met zichzelf mee tot stand gebracht. “Ik wil durven geloven in mijn eigen grootheid”, zegt ze daarover. “Die wil ik steeds sterker maken. Ik wil nog meer geloven in wat we doen, nog liefdevoller met elkaar omgaan. Je kunt overal kansen en potenties in zien. Het is fijn op een diepzinnige manier met anderen te zijn verbonden. Dit is heel persoonlijk, dit is mijn stem, zo is het. Ik hoop dat ik zo voor veel mensen iets kan betekenen.”

Sanne Rambags: "Ik wil durven geloven in mijn eigen grootheid."
Sanne Rambags: “Ik wil durven geloven in mijn eigen grootheid.”

“Alles komt niet zomaar aanwaaien. Ik denk echt dat je je eigen kansen moet creëren. Sommige mensen zeggen: jij hebt het geluk wel mee gehad. Maar dat ligt toch wel ietsje anders. Door er in te staan zoals ik, creëer je jouw eigen kansen.”

Daar zou Sanne Rambags wel eens groot gelijk in kunnen hebben. Want twee zaken heeft ze sinds begin dit jaar eigenhandig van de grond geholpen: een eerste solo-album en een eigen platenlabel. Ze maakte vorig jaar deel uit van het talentontwikkelingsproject Music Hub Brabant en wilde toen een persoonlijke wens verder uitwerken: Sanne Rambags Moederschip. “Ik vind dat mooi verwoord en bedoel ermee te onderzoeken wie ik ben als musicus en als mens. Ik had en heb de ambitie meer onder eigen naam te gaan doen.”

Daar kwam het idee van een eigen label uit voort, hetgeen je als een bepaalde mate van zelfstandigheid kunt omschrijven. “Ik wil experimentele downloads uitbrengen waar je bijvoorbeeld een rozenkwarts steen en een mooie kaart bij krijgt, voor de prijs van een cd. Dan heb je een fysiek product dat heel erg ik ben. Het label via sociale media delen brengt snelle verbindingen tot stand. Ik kan op die manier gemakkelijk opnames maken en ze low-budget uitbrengen. Cd’s zijn nog wel van deze tijd, maar ze verdwijnen steeds meer van het voorplan.”

De naam van Sanne Rambags’ label is Sonna Records. Ze heeft niet de ambitie er een echt cd-label van te maken. Ze denkt liever in klank en kleur. “Sonna Records is niet per se een productiehuis, maar liever een plek waar musici zich kunnen verenigen. Mijn muziek is nu best leidend. Maar het is de bedoeling dat er plek komt voor avontuur, verstilling, een plek waar je risico’s durft te nemen. Ik wil het label over de hele wereld verspreiden, maar het moet steeds een zekere sfeer waarborgen.”

‘Sonna’ is het eerste solo-album van Sanne Rambags.

Tegelijk met Sonna Records zag Sonna het levenslicht, het eerste solo-album van de zangeres dat op 13 juni ‘de lucht ingaat’. “Die soloplaat is heel wezenlijk, ik kan er mijn eigen identiteit mee laten horen.” Sonna is een prachtplaat, die dicht onder je huid komt schuilen, omdat hij op het openingsstuk na, geheel is gevuld met stemimprovisaties. In alle denkbare vormen en kleuren. De muziek vormt een natuurlijk verloop van alles wat Sanne Rambags tot nu toe ondernam. Vindt ze zelf ook. “Ik borduur voort op wat ik met Joost en Bram ondernam. Maar dan in mijn eentje. (Met Joost Lijbaart en Bram Stadhouders vormt zij het uiterst succesvolle trio Under The Surface, rvdh.) Met hen gaat het vaak om een duidelijke sfeer, waar ik dan verschillende elementen aan toevoeg. Op Sonna heb ik de volledige ruimte.”

Die nam Sanne Rambags dan ook. Als locatie koos ze de r.k. kerk in Riel, een plaatsje bij Tilburg, niet ver van de plek waar ze is geboren. “Natuur is voor mij als mens en als musicus de grootste inspiratiebron. Toch had ik niet letterlijk bedacht om de natuur op Sonna een rol te laten spelen. Ik wilde ook de etniciteit waarmee ik op de vele tournees met Joost en Bram kennis maakte, te laten doorklinken. Maar zo’n kerk is een oud gebouw, je hoort er de storm die er tijdens de opnames om heen woedde, een bel, kinderen die voorbij komen, op terug. Met die wind probeerde ik te communiceren. Wat ook meespeelde was de mystiek die in zo’n kerk hangt, ik wilde me erdoor laten leiden, evenals door de natuurlijke galm van het gebouw. Als je de muziek beluistert, hoor je mij alsof je naast me in de kerk staat.”

KUNSTSCHILDER

Het idee voor een soloplaat ontstond in oktober, toen Sanne Rambags met haar moeder duoconcerten onder de noemer Musical Landscapes ging doen. De zangeres zette haar stem in, moeder Anneke die kunstschilder is, het geluid van kwasten, verf en inkt. “Toen ontdekte ik dat ik niet per se met anderen hoef te spelen. In het begin was er vooral sprake van verstilling, op Sonna ga ik dieper, rauwer, is er die etniciteit. Noorse folk die mij ook beïnvloedt, hoor je er eveneens een beetje in terug. Sonna is kwetsbaar geworden. Ik geloof daarin, daar zit ook mijn grootste kracht. At Great Height, het eerste nummer op Sonna, bevat de tekst van een gedicht dat ik in januari schreef. Het gaat heel erg om een zoektocht te mogen doen naar bijzondere dingen, waar ik me nog niet helemaal vrij in voel. Zodoende is Sonna een speurtocht naar verlossing, verbinding maken naar onbezorgdheid.”

En dan corona nog maar even; althans voor Sanne Rambags de voordelen ervan. De verplichte stilstand heeft een aantal andere projecten op gang gebracht. In het najaar komt er een tweede album uit op Sonna Records: Sister. Dat brengt zij uit met de Noorse gitariste Oddrun Lilja Jonsdottir, waarna nog Sagen als derde album op stapel staat. Ditmaal met een eigen, nieuw kwartet. “Sister wordt meer een singer-songwriterplaat. Op Sagen wil ik echt de samensmelting brengen van Sanne de instrumentaliste en Sanne die ook liederen met haar eigen teksten zingt. Ik ben daarvoor nu aan het schrijven. Ik vind het heel fijn om daar improvisaties in te verwerken. Sagen komt uit in 2022, Sister in 2021. Mét Sonna geldt voor alle drie de albums dat Noorwegen nog altijd mijn inspiratiebron is.” En dan komt er nog een nieuwe plaat uit met het trio Mudita, in samenwerking met Staatsbosbeheer, waarop de natuur waarschijnlijk ook een hoofdrol speelt. En met voornoemde Oddrun Lilja Jonsdottir hoopt Sanne Rambags veel te kunnen gaan spelen in Noorwegen.

Sanne Rambags: "Ik heb een gemakkelijke stem, maar neem er wel mijn verantwoordelijkheid voor."
Sanne Rambags: “Ik heb een gemakkelijke stem, maar neem er wel mijn verantwoordelijkheid voor.”

Een drukke toekomst derhalve voor de zangeres. Dient zij daarvoor speciaal onderhoud aan haar stem te plegen? “Ik doe elke dag aan yoga, ik wandel en eet en drink gezond. Ik rook niet en drink weinig. Ik heb een gemakkelijke stem, maar neem er wel mijn verantwoordelijkheid voor. Als ik de opnamestudio inga, stop ik een maand van tevoren met alcohol drinken. Bij stempedagoog Ingrid Voermans volg ik de Lichtenbergtechniek. Ik heb altijd geleerd te zingen wat de docent wilde horen in plaats van verbinding te maken met de pure klank van jouw stem. Dat gebeurt via Lichtenberg. Ik wil niet meer in de overlevingsstand staan van zingen en zíjn. Maar liever volledige vibratie en ‘brilliance’ creëren.”

Tot slot nog even toelichting op de naam ‘Sonna’. “Die stamt uit de vergissing die tijdens een vakantie met mijn ouders in Noorwegen werd gemaakt. Ik werd daar Sonna genoemd, in plaats van Sanne. Sonna heeft voor mij betekenis in de vorm van de onbevangenheid die een kind heeft.”

GERUSTSTELLING

En dan nog als aller-, allerlaatste: een geruststelling voor de fans die door de drukke agenda van hun favoriete zangeres misschien vrezen dat Sanne Rambags haar activiteiten met Joost Lijbaart en Bram Stadhouders beëindigt. “Nee hoor, die blijft. We gaan nu een totaal gecomponeerd album maken. Bram legt de basis, waarna we er met z’n drieën naar gaan kijken. Weer een compleet andere weg dus.”

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s GEMMA KESSELS

 

www.sannerambags.com

 

www.sonnarecords.com

 

 

Previous

Lier

Next

Jazz ten tijde van corona: Efraïm Trujillo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook