In de zomer van 1975 kreeg saxofonist Bo van de Graaf een van zijn eerste betaalde optredens tijdens een festival in Boxtel. Hij was toen nog een middelbare scholier, speelde twee jaar saxofoon en was diep onder de indruk van de negen jaar eerder opgenomen elpee ‘Live in Japan’ van John Coltrane. Met die elpee in zijn achterhoofd speelde Bo een geïmproviseerde solo. Tien jaar geleden dook er een opname van dat optreden op. Nog steeds vond Bo die solo van lang geleden zo inspirerend dat hij hem uitschreef en die de laatste jaren met verschillende bezettingen uitvoerde.

De complete groep met Michiel Braam, Monique de Adelhart Toorop, Makki van Engelen en Bo van de Graaf.

Op zijn nieuwe cd Shinjuku staan van die solo dertien verschillende uitvoeringen met verschillende bezettingen. Het zijn solo-uitvoeringen, duo’s en grote bezettingen die zijn opgenomen in de jaren 2013 tot 2016. De cd heet Shinjuku, naar het Shinjuku Theater in Tokio waar Coltrane zijn live-plaat opnam.

Michiel Braam

In het nieuwe tijdelijke onderkomen van Brebl werd deze cd gepresenteerd met een kwartet waarin pianist Michiel Braam, muziekmaat van het eerste uur een belangrijke rol speelde.  Uiteraard werd deze solo gespeeld, maar niet de hele middag zoals op de cd. Braam weefde nog even Thelonious Monk’s nummer Japanese Folk Song door zijn solo, maar verder werd uit het andere werk en andere composities van Bo geput.

Monique de Adelhart Toorop zong én praatte de middag aan elkaar.

Zangeres Monique de Adelhart Toorop kleurde die composities met haar fraaie stem en praatte de middag aan elkaar. Aan het einde kondigde ze drummer Pierre Courbois aan die de eerste cd in ontvangst nam.

Pierre Courbois bekijkt de speciaal voor hem gesigneerde cd.

Pierre Courbois die een door Bo met ‘Voor P.C.’ gesigneerde cd in ontvangst nam, bestudeerde meteen de hoes om te zien dat hij daarop zelf niet meespeelde. Daarna haalde hij samen met Bo herinneringen op aan die begintijd van de Nijmeegse jazz.

Bo van de Graaf speelde het laatste stuk van het concert op zijn sopraansaxofoon.

De middag werd besloten met het spelen van de barcode van de cd, waarbij elk van de cijfers voor een noot stond en de nul voor rust. De aanwezigen werden uitgedaagd om uit die noten de boodschap van Sinjuku te raden. Voor de goede luisteraar bleek dat een eenvoudige opgave: de oplossing was Coltrane.

Tekst en foto’s TOM BEETZ

BO VAN DE GRAAF

Cd-presentatie Shinjuku

Brebl Nijmegen, 16 april 2023

Bo van de Graaf – sopraan-, alt- en tenorsaxofoon
Michiel Braam  – piano
Makki van Engelen – drums
Monique de Adelhart Toorop – zang

website Bo van de Graaf

Previous

Ahmad Jamal: de beschaafde heer van ontdekken en goed nadenken

Next

Veerle van de Poel en Mijnheer Thielemans ‘doen nog voort’

Lees ook