De Pop-up Jazzclub sloot zijn eerste seizoen in stijl af: met een dubbelconcert dat in diversiteit zijn gelijke nauwelijks kent. Fotograaf Jeanschoubs ging op avontuur in Maastricht.

Ingi Bjarni

Analoog aan de opzet van de Pop-up Jazzclub ging het deze avond om twee concerten: dat van het Ingi Bjarni Quintet en het duo-optreden van Kika Sprangers en Kristján Martinsson.

Merje Kärgu

Bij het Ingi Bjarni Quintet kan de geografie van de Noord-Europese jazzscene nauwelijks beter worden uitgedrukt. De trompettist en drummer komen uit Noorwegen, de gitarist uit Estland, de contrabassist uit Zweden en pianist Ingi Bjarni uit IJsland.

Tore Ljøkelsøy

Bjarni zegt dat hij zijn eigen volksmuziek maakt, met volop ruimte voor improvisatie en lyriek. Dit om de zeggingskracht van zijn folklore te versterken. Dat doet hij met een eigen trio, kwartet en hier met zijn kwintet.

Jakob Eri Myhre

Ingi Bjarni behaalde een bachelor’s degree in Jazz Performance aan het Conservatorium in Den Haag en nadien een masterdiploma in compositie aan de Universiteit van Göteborg. Nadien bracht hij vijf albums uit, waarvan Farfuglar dit jaar.

Daniel Andersson

Farfuglar betekent reizende vogels en dat is precies wat Bjarni en de zijnen beogen: reizen door de muziek, om die verder te ontdekken en contact te maken met eenieder die dat wil.

Altsaxofoniste Kika Sprangers kan dadendrang niet worden ontzegd. In Maastricht had zij een exclusief treffen geregeld met de IJslandse multi-instrumentalist Kristján Martinsson.

Kristján Martinsson

Kristján Martinsson kwam in 2008 naar Nederland om aan het Conservatorium van Amsterdam te gaan studeren. Hij deed onder meer dáár ervaring op achter de piano, accordeon, elektronica en fluit. Hij sloot zich aan bij de Amsterdamse moderne-jazzscene en bleef ook in die stad wonen.

Kika Sprangers

Martinssons muziek is geworteld in de natuur en muzikale erfenis van zijn geboorteland IJsland. Dat betekent vaak sfeer en nog eens sfeer. Gekoppeld aan het zo mooie vocabulaire van Kika Sprangers was deze avond een uitgebreide kennismaking met de relatief onbekende muzikale volkskunst van Noord-Europa.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

POP-UP JAZZCLUB MAASTRICHT

Jazz Maastricht, Theater aan het Vrijthof 16 juni ‘23

Ingi Bjarni Quintet
Jakob Eri Myhre
– trompet
Merje Kärgu – gitaar
Ingi Bjarni – piano
Daniel Andersson – contrabas
Tore Ljøkelsøy – slagwerk

Kika Sprangers en Kristján Martinsson
Kika Sprangers
– altsaxofoon
Kristján Martinsson – piano, elektronica, fluit

www.ingibjarni.com

www.kristjanmartinsson.info

Previous

Op pad met de JazzNu-gids voor het North Sea Jazz Festival

Next

Met knalrode trein ‘De Karel’ door Nederland tijdens Dag van de Componist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook