De naam van tenorsaxofonist en componist Lennert Baerts duikt steeds vaker op in vooral het Belgische jazzcircuit. Deze avond trad hij in Heusden-Zolder aan met zijn project ‘Profound Observer’. Fotograaf Jeanschoubs ging zijn verrichtingen vastleggen.

Lennert Baerts

Klank, intimiteit en vrijheid zijn naar eigen zeggen van Lennert Baerts de pijlers waarop Profound Observer rust. Hij legde die elementen vast op het album I Choose Not To, dat eind januari op de markt kwam. Hij nam de plaat op in CC DE Muze in Heusden-Zolder, waar hij nu met zijn kwartet live kwam tonen wat de muziek inhoudt.

Vitja Pauwels

In Profound Observer slaat Lennert Baerts een brug tussen stijlen en generaties. Speciaal voor de tournee hiervan nodigde de leider jazzicoon Bert Joris uit. In combinatie met de jonge musici van het project is de brug tussen stijlen en generaties door deze keuze verzekerd.

Daniel Jonkers

De titel van zijn laatste plaat intrigeert wellicht evenveel als Profound Observer. I Choose Not To slaat op het feit dat Baerts bepaalde (voor de hand liggende) keuzes nu net níet wilde maken. Bijvoorbeeld om zonder bassist te werken en om de te spelen stukken niet helemaal uit te werken. Daarbij is gekozen om de oplossingen daarvoor enerzijds te zoeken op het gebied van de jazz, anderzijds op andere terreinen.

Bert Joris

Lennert Baerts wil met de werkwijze die hij koos om Profound Observer gestalte te geven risico’s nemen. De muziek is daardoor de ene keer uiterst herkenbaar, een andere keer gewaagd. Op die manier worden traditie en experiment onder één hoedje gevangen.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

PROFOUND OBSERVER

I Choose Not To

CC De Muze Heusden-Zolder, 2 maart ’23

Lennert Baerts – tenorsaxofoon en composities
Vitja Pauwels – gitaar
Daniel Jonkers – drums
Bert Joris – trompet en bugel

Info over Lennert Baerts

Previous

Met zangeres Samara Joy is een wereldster geboren

Next

Wayne Shorter: pionier van sopraansax en elektronica in jazz

Lees ook