Hun eigen verhaal met als glijmiddel de muziek van Zappa. Zo omschrijft een Belgisch kwintet zijn concept. Het bedacht er een bijpassende naam bij: Sinister Sister. Op dus naar L’An Vert in Luik, waar de groep optrad en fotograaf Jeanschoubs op de eerste rij zat.

Michel Hatzigeorgiou

Sinister Footwear is een stuk van Frank Zappa, waar dit kwintet zijn naam aan ontleende. Sinister Sister legt de nadruk op de instrumentale muziek van gitarist, componist, bandleider en weirdo Zappa. De Belgen maken er hun eigen verhaal van, met hypermoderne grooves en eigenzinnige improvisaties.

Pieter Claus
Pieter Claus

Vibrafonist Pieter Claus en slagwerker Lander Gyselinck, bekend van onder andere LABtrio en Stuff waren al lang in de ban van Frank Zappa, toen zij besloten zijn werk een eigen draai te geven. Pieter Claus noemt Frank Zappa zijn allereerste muzikale herinnering: hij kreeg van huis uit Zappa met de paplepel ingegoten.

Mayaan Smith
Mayaan Smith

De initiatiefnemers verzamelden gelijkgestemde jazzmuzikanten rond zich, zoals basgitarist Michel Hatzigeorgiou, tenorsaxofonist Maayan Smith en gitarist Jan Ghesquière die met zijn allen het geluid van Sinister Sister bepalen.

Xavier Rogé
Xavier Rogé

De instrumentale muziek van Zappa krijgt bij Sinister Sister een nieuwe vorm, maar met respect voor de composities die vaak honkstappen tussen rock, moderne jazz en hedendaags-klassiek. Zo vertellen de vijf muzikanten hun eigen verhaal ‘met als glijmiddel de muziek van Zappa’.

Jan Ghesquière
Jan Ghesquière

Sinister Sister keert niet terug in de tijd, maar vertaalt Zappa’s muziek naar het nu, en liever nog naar morgen.

REDACTIE
Foto’s JEAN SCHOUBS

Sinister Sister
L’an Vert Luik, 11 oktober ’19

Maayan Smith – tenorsaxofoon
Jan Ghesquière – gitaar
Pieter Claus – vibrafoon
Michel Hatzigeorgiou – basgitaar
Xavier Rogé – slagwerk

Previous

Mondriaan Jazz alweer om volop van te smullen

Next

Verploegen en Van Hulten herschrijven Duke Ellington

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook