COLUMN
Ik heb gisteren een lange avond doorgebracht op internet om te onderzoeken welke eliminatiemogelijkheden er zoal zijn. Eliminatie, verwijderen dus. Of het aan het voorjaar ligt dat ik de kriebels kreeg voor zo’n grote schoonmaak is niet zeker. Wél dat de gevolgen van alweer een kapitale blunder in het roversnest dat ‘regering’ heet nu eindelijk eens een halt moeten worden toegeroepen.
Bij mijn zoektocht op internet kwam ik uit bij tuindersvereniging Het Zeegroene Afrikaantje in Monster. Jawel, zo luidde het antwoord, er was zeker wel een lid dat met een aangescherpte schoffel richting Den Haag wilde afreizen. Ook bij kanariekweekvereniging De Vrolijke Tsjilperaar in Biddinghuizen bleek bereidheid tot eliminatie. Als wij kanaries op kleur kunnen kweken, dan kunnen wij de snavel van een buizerd ook best tot een effectief wapen laten evolueren, zo toonde de voorzitter zijn bereidheid tot medewerking. En sloopbedrijf Het Lompe Geweld in Geleen, gespecialiseerd in het doen omvallen van heilige huisjes, wilde als proef best eens wat personen neerhalen in plaats van gestapelde bakstenen.
Keuze te over dus. Hoewel ik er nog niet helemaal uit ben, staat het inmiddels wel vast dat een ingreep in het bespottelijke gestuntel van lui die despotisch volksmassa’s schofferen en die zich regering noemen, onvermijdelijk is. En nu zeker, nu het meest glorieuze orkest van de Lage Landen, het Metropole Orkest, de noodklok heeft geluid. Wat er aan de hand is? Griezel mee.
HARTVERSCHEUREND
Jan Geert Vierkant, directeur van het Metropole Orkest, uit een noodkreet en die is hartverscheurend. “We kunnen onze musici nog maar net vijftig procent salaris betalen. Dat is niet langer vol te houden. Het is toch te gek dat onze musici de ene avond de sterren van de hemel spelen in de Royal Albert Hall in Londen en de volgende ochtend naar het uitzendbureau moeten omdat ze anders niet rond kunnen komen van hun gehalveerde salaris.” Vierkant duidt ermee op de bezuinigingen die het kabinet Rutte-1 in 2012 oplegde. De gevolgen voor het Metropole Orkest zijn desastreus. In 2013 werd het budget verlaagd tot de helft, 3,5 miljoen euro, vorig jaar ging daar nog eens een half miljoen van af.
En intussen fluit Rutte-3 vrolijke deuntjes of er geen vuiltjes aan de lucht zijn. Voor deze boevenbende zijn die er ook niet. Het gehannes rond de dividendbelasting levert kapitaalkrachtig Nederland vele miljarden op, ten koste van mensen die onder de armoedegrens leven en daardoor fors in aantal zullen toenemen. En kijk eens naar de kosten voor het koningshuis, die bedragen 41 miljoen euro. Althans als we de cijfers van de overheid moeten geloven. Het Republikeins Genootschap hanteert andere getallen: 345,5 miljoen euro. Waardoor het Koninklijk Huis twaalf miljard aan privévermogen heeft kunnen opbouwen, dat via stichtingen is afgeschermd voor de belastingdienst.
Nog wat overheidsgeschutter? Extra kosten Noord-Zuid/Zuidlijn en Betuwelijn respectievelijk 1,7 miljard en 2,4 miljard euro, ICT-flaters ten bedrage van honderden miljoenen, elf miljard euro zijnde de uit de klauw gegierde kosten voor de Fyra-hogesnelheidslijn, plus de restauratie van een koninklijk paleis en een koninklijke koets van tientallen miljoenen. Hoezo geen geld voor de kunsten?
ZEIKEN EN ZEUREN
Goed, Nederlanders zijn meesters in zeiken en zeuren. Het bovenstaande lijkt daar ook op. Als jij als lezer dit als zodanig wilt beschouwen, ga je gang. Zullen we daarom wat dichter bij de materie blijven? Door even terug te komen op een subsidie van een miljoen euro aan De Staat? Een zeskoppig rockbandje dat na het binnenhalen van de poet weinig meer van zich heeft laten horen. Eén miljoen euro, daar was het Metropole Orkest al ver mee uit de brand, want Jan Geert Vierkant stelt dat anderhalf miljoen euro per jaar erbij, de musici een salaris verschaft van 75 procent en voor het orkest de mogelijkheid om weer aan een solide toekomst te werken. “Voor een orkest dat zo veel voor zo veel mensen betekent en speelt op het allerhoogste internationale niveau, is het van levensbelang om voluit te kunnen blijven spelen in plaats van voor de helft.”
Het Metropole Orkest, dat bestaat sinds 1945, moet worden gezien als Nederlands cultureel erfgoed. Het orkest is gelouterd in allerlei muziekvormen, trad met de onwaarschijnlijkste musici en orkesten op, is in het bezit van een Oscar en diverse Grammy’s en telt de beste musici van het land. Behalve optredens op alle toonaangevende festivals ter wereld, duikt het ook op in de wereld van film, televisie en radio. In het licht van de belabberde financiële situatie is het bijna schrijnend om kennis te nemen van het feit dat het Metropole Orkest opnieuw is uitgeroepen tot het sterkste culturele merk van Nederland in de categorie gesubsidieerde instellingen. Dit is een van de uitkomsten van het tweejaarlijkse merkenonderzoek van onderzoeksbureau Hendrik Beerda.
Geweldig nieuws wederom, maar de zogenaamde beleidsmakers in Den Haag volharden in hun onmetelijke domheid. De Duitse schrijver, dichter en filosoof Friedrich von Schiller schreef het al: ‘De verschrikkelijkste van alle verschrikkingen is de mens in zijn arrogantie’. Zo immers handelt de regering van Nederland, die zou moeten waken over het landsbelang, ook als dat op kunst en cultuur is gegrondvest. Maar liever maakt zij andere woorden van Schiller tot realiteit, die in een van zijn dramaspelen Maria Stuart laat zeggen: ‘Minachting is de ware dood’.
PISTOOL
Bij mijn strooptocht op internet stuitte ik ook op Volkert van der Graaf. Effe met hem gebabbeld. Hij wilde best nog eens zijn pistool trekken, zeker nu hij binnenkort naar het buitenland vlucht. Maar dat is ook nogal wat. Radicaal, niet dan? Van de andere kant: ik zie liever een bende kapitaalverheerlijkers omvallen dan het Metropole Orkest.
RINUS VAN DER HEIJDEN