Zangeres Lucy Woodward is de derde gast in de vierdelige videoserie Jazz in de breedte die JazzNu presenteert. Daarvoor heeft het digitale tijdschrift vier mensen aangezocht, die jazz in evenveel richtingen vertegenwoordigen. Hoornist Morris Kliphuis was de eerste gast van Jazz in de breedte’, pianist Harmen Fraanje de tweede.

Het idee voor Jazz in de breedte komt van JazzNu-medewerkster Sophie Conin. Samen met cameraman Sandesh Bhugaloo wilde zij als proefproject een videofilm leveren om op de website van JazzNu te publiceren. Na overleg raakten regisseur/interviewster en cameraman aan de ene kant en JazzNu aan de andere zo enthousiast, dat het plan werd uitgebreid naar vier films. Deze duren alle tussen de drieëneenhalve en vier minuten. Het zijn indringende portretten van musici, die binnen dit tijdsbestek de kans krijgen om hun verhaal te doen. Uiteraard met ondersteuning van sterke beelden.

 

Lucy Woodward heeft aan den lijve ondervonden dat mensen behoefte hebben om te categoriseren. Soms vinden ze haar muziek niet popachtig genoeg, soms niet jazzmatig genoeg. “Ik denk dat de nieuwe generatie musici grensoverschrijdend is”, zegt ze met zichtbaar genoegen. Lucy Woodward is opgegroeid in een muzikaal nest. Haar beide ouders waren klassieke musici, hun kinderen moesten tot hun tienerjaren een instrument bespelen. Lucy Woodward bekwaamde zich op piano en fluit en deed aan klassiek ballet. Rond haar zestiende ging ze jazz en pop zingen en nadien componeren. “Dat is belangrijk voor me geweest”, zegt ze daarover. “Je leert dan grondig hoe vocalisten precies zingen.”

Jazz in de breedte wordt met tussenpozen tot het einde van dit jaar gepubliceerd op JazzNu.

Previous

Edison Klassiek Publieksprijs voor Eric Vloeimans

Next

Subliem boek Jacqueline Oskamp over muziekarchieven

Lees ook