WAAN is het tweepersoons samenwerkingsverband tussen altsaxofonist Bart Wirtz en toetsenist/elektronicaspecialist Emiel van Rijthoven. Zij brachten hun eerste cd uit: ‘Echo Echo’. Een prachtplaat waarop het genoeglijk zwerven is tussen talloze invloeden.

Sinds 2010 werken Bart Wirtz en Emiel van Rijthoven samen. Daaruit groeide het zich langzaam ontwikkelende idee om op een symfonische manier hun beider muzikale opvattingen verder te gaan uitwerken. Maar hoe doe je dat met z’n tweeën? Het antwoord ligt besloten in Echo Echo. Een album waarop de ene uitvoerder de echo is van de ander en omgekeerd. Vandaar het dubbele ‘echo’.

Het onderliggende idee voor die symfonische is uitgemond in een bezetting die uit elf man bestaat en een kleurrijke en uitgebreide aanwezigheid aan instrumenten telt. Het is daarbij zo dat Bart Wirtz en Emiel van Rijthoven de spil vormen en de uitgenodigde musici het best als gast kunnen worden gezien. Zou je ze weg laten en uitsluitend kijken naar de gereedschappen waarvan Wirtz/Van Rijthoven zich bedienen, dan zou evengoed naar een symfonisch niveau kunnen zijn gereikt. Maar met de bezetting waarmee nu is gewerkt, zijn nagenoeg alle plannen die je wilt en kunt nastreven, geëffectueerd.

Als je het eindresultaat van Echo Echo analyseert, dan is het massale dat symfonische muziek vaak kenmerkt, hier nagenoeg afwezig. De muziek is opgedeeld in collectieven, in samenwerkingsverbanden die zich over het gehele muzikale spectrum uitstrekken. Drum-‘n-bass komen voorbij, Ethiopische ritmes, gamelanmuziek, filmmuziek, minimal music, maar bovenal opeen gestapelde details, die bij herhaald luisteren steeds nieuwe effecten je oren in sturen.

Daar zijn de zo zuiver afgebakende ‘handelskenmerken’ van Waan absoluut debet aan. Bart Wirtz beschikt over een kraakhelder, gearticuleerd eigen geluid op zijn altsaxofoon, Emiel van Rijthoven is een Catweazle – de Middeleeuwse tovenaar die van alles aanpakte, waarvan veel mislukte – op met name zijn elektronica. Hij stuurt de muziek alle denkbare richtingen in en daarbij verloopt alles hier tot in de puntjes. De een stuurt de ander aan, pleegt verzet, verandert van richting, waarbij alle inspanningen dienen om tot een gelijkgestemd resultaat te komen. Met het zoals eerder gemeld concept: Echo Echo!

De bandnaam WAAN is even versluierend als de inhoud van diens muziek. Waan is een ingebeeld idee met meestal een negatieve lading; hier is het de metafoor voor beklijvende en vooral alsmaar toenemende intrigerende muziek.

RINUS VAN DER HEIJDEN

WAAN

Echo Echo

Sonar Kollektiv

Bart Wirtz – altsaxofoon, harmonizer, fluiten, effecten, percussie, samples
Emiel van Rijthoven – toetsen, percussie, synthesizer
Mete Erker – basklarinet
Dirk Beets – trompet, fluegelhorn, Franse hoorn
Rik Kraak – contrabas, noise
Kasper Kalf – contrabas
Binkbeats – percussie en vibrafonette
Oscar de Jong – percussie
Lucas Meijers – percussie
Jimmi Hueting – drums
Mark Schilders – drums

www.bartwirtz.com

Previous

TKTS 4TET ontfermt zich over nauwelijks gespeelde standards

Next

Aanmelding kandidaten Boy Edgarprijs 2023 open gesteld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook