Sanne Rambags is niet alleen zangeres, ze is ook oprichter en drijvende kracht achter haar eigen label Sonna Records. Hiermee beoogt zij een muzikale balsem te strijken over de hardheid van het huidige leven. Zij doet dat volop in haar eigen projecten. En het zal weinig verwondering wekken als dat streven ook is terug te horen in andere dan haar muziek die op Sonna Records uitkomt.

Itakiry van de Duits/Zwitserse zangeres Chiara Schönfeld is daar een zuiver voorbeeld van. De vocaliste heeft negen van de tien stukken op deze debuut-cd zelf van tekst en muziek voorzien. De band Itakiry bestaat naast de zangeres uit piano, contrabas en drums en veel eenvoudiger kun je het vehikel om jouw boodschap uit te dragen, niet samenstellen.

De muziek van Itakiry (Water dat uit de rotsen stroomt) beoogt een mystiek/menselijk verhaal te zijn, dat zich vanuit het onbestemde duister dat vaak met mystiek samenvalt, een weg naar buiten baant. In de praktijk betekent dit dat de muziek – en dan met name de instrumenten áchter de stem – zich meanderend door melodie en harmonie bewegen. Waarbij zij de ruimte nemen om volop te improviseren. Als dat gebeurt in de passages waar de stem zwijgt, dan komen die improvisaties nogal eens terecht op de kraam waar pianotrio’s al ontelbare malen hun waren hebben uitgestald.

De teksten van Chiara Schönfeld gaan over de natuur en persoonlijke belevenissen. Ze worden ingehouden, zacht van toon vertolkt. Bedachtzaam zou je bijna zeggen. Melancholie is nooit ver weg en omdat de woorden zo persoonlijk zijn en je de indruk geven dat je wel heel erg in de privacy van de zangeres treedt, kun je ze natuurlijk ook overslaan. Het gebruik van de stem is een instrument op zich, dat bij piano, contrabas en slagwerk aansluit en aan kracht wint als met klanken en woorden wordt gestoeid. Met andere woorden, als ook uit deze hoek mooie breekbare improvisaties voortkomen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

ITAKIRY

Itakiry

Sonna Records

Chiara Schönfeld – zang
Xavier Almeida – piano
Francesco Losavio – contrabas
Maris Egli – drums
Kristin Berardi – achtergrondzang

WWW . CHIARA SCHOENFELD . COM

Previous

Debuut Ilia Rayskin zet zich meteen muurvast neer

Next

Pop Up Jazzclub Maastricht pakt uit met twee concerten

1 comment

  1. Rinus van der Heijden, bij deze een reactie op jouw recensie: Er zijn zoveel ensembles die prachtige muziek vertolken met minder dan 3 instrumenten en zang. Wat jammer dat de teneur van je recentie zo negatief is. Ik doel onder andere op je onderstaande uitspraak: De band Itakiry bestaat naast de zangeres uit piano, contrabas en drums en veel eenvoudiger kun je het vehikel om jouw boodschap uit te dragen, niet samenstellen. ..vehikel??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook